140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните воеми към 15 ноември

актуално 15 ноември

ЧЕРНОМОРИЕТО

„Морето вре от риба“ – този израз вече го чухме някъде из медиите още в ранна есен, а сега към 15 ноември отново стана актуален. Тогава беше доста пресилено. Вярно, имаше присъствие на рибни пасажи, но за кратко. Последва трайно влошаване на времето, продължителни ветрове и липса на риба по нашето крайбрежие. Напоследък пак се заговори за добър улов. Сега най-много се лови чернокоп. Вече е понаедрял и лесно пълни рибарските мрежи, а налита и на чепаретата на любители ри­боловци. Сафрид също има почти повсеместно.

ЯЗОВИР „БЕБРЕШ“

По друга причина този язовир влиза в полезрението ни. Там продължиха хубавата традиция и за пета поредна година орга­низираха есенно зарибяване. Този път пуснаха 420 кг отрасли шаранчета по 300-500 г. В организираната от ботевградската рибарска общност дарителска кампания са се включили общо 48 човека и за по-малко от 2 месеца са събрани 2100 лева, с които са закупени рибите. Все пак става и риболов на язовира – лови се основно костур и бабушка, а в дълбоката вода по бреговете откъм стената излиза и по някой кефал.

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

Имаше период на затишие в риболова в поредица спокойни дни от „златната есен“ и някои дори решиха, че сезонът е при­ключил. Е, все още не е. Риболовци с лодки са ловили едри костури на „Жребеца“ откакто времето захладня. Но пасажите вече са се групирали в дълбока вода и трябва да се локали­зират. Вземали са и силикони, и живи рибки. От брега пък са наблегнали на платиките, само че с фидерни въдици и на по- голяма дълбочина.

ЯЗОВИР „ТИЧА“

Бреговете на язовира вече опустяха откъм рибарски биваци. Ноември даде приятно и спокойно време, но нощите са хлад­ни и малцина се осмеляват да пренощуват на открито. Сега влизат с лодки и трупат актив с костури. Джиговите примамки са най-продуктивни и опитните риболовци не остават на сухо. Даже се случва да излязат и доста едри бодливци от половинка и нагоре. Има и попадения от бели риби, но те са по-редки.

РЕКА ДУНАВ

Белите мрени се отчетоха подобаващо по граничната ни река тази есен и накараха мнозина да удължат сезона на дунавския риболов. Излизаха много разнообразни по големина риби, но обичайните все пак бяха между кило и две. При последната валежна вълна и застудяване през миналата седмица се за­беляза отбой, а дали ще има последен шанс за тях в късния ноември – предстои да разберем.

РЕКА ИСКЪР

Хващаните диви шарани към 15 ноември по долното течение на река Искър разпалиха страстите на рибари от цяла Плевенска област. То­пместата по вировете при с. Долни Луковит бяха почти посто­янно заети през последните две-три седмици, в които дейст­вително там се хванаха доста шарани. Не толкова големи, в диапазона от 1,5 докъм 3 кг, но пък много борбени и красиви, типичните речни „диваци“.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ