140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

„Нощният риболов“ – отново дискусионна тема в рибарските среди

нощен риболов

Информацията, публикувана тези дни в сайта SLRB.BG със заглавие „От 1 ноември с въдици само през деня“, предизвика множество коментари в социалните мрежи, а мненията се оказаха разнопосочни. Очевидно темата за нощния риболов все още е „гореща“ и предизвиква обществен интерес.

Да се върнем в годините назад. В по-далечни времена призивите да се разреши замятане на въдици през нощта по вътрешните водоеми така си оставаха глас в пустиня и нямаше кой да ги чуе. Беше установена традиция бивакуващите през лятото да си държат въдиците във водата, а риболовните инспектори си правеха оглушки и не санкционираха за това прегрешение, понеже беше масово. А един закон щом повсеместно се погазва, значи се нуждае от корекция.

Е, при поредните промени в Закона за рибарството и аквакултурите от ранните години на демокрацията все пак вмъкнаха такава възможност, но пак по заобиколен начин. Да се издава специална заповед от земеделския министър, в която да се определят водоеми с разрешен нощен риболов и то за определен срок от време, обхващащ предимно летния сезон. При първата проява на реверанс към бивакуващите рибари разрешиха общо 8 големи държавни язовира – по 4 от двете страни на Балкана. Имаше, разбира се, недоволство в рибарските среди защо е този толкова ограничен лимит. По-късно списъкът се разшири и сега в режим „денонощен риболов“ влизат повечето големи наши язовири и отделни участъци от реки, предимно Дунав. И отново недоволство, защо пък останаха големи язовири, например „Батак“, „Пясъчник“ и др., в забранителен за нощен риболов режим.

нощен риболов

Издаваната заповед с придружаващ списък на разрешените за нощен риболов водоеми традиционно е пълна с неясноти, а журналисти лаици допълнително „избиват рибата“ с бомбастични заглавия, че разрешавали нощния, но забранявали дневния риболов. (Чел съм го някъде с очите си).

Да има или да няма рибарско присъствие през нощта по язовирите? Този въпрос така и не намира еднозначен отговор и всеки със своите аргументи. Моята позиция е такава: Присъствието на рибари със сигурност ограничава бракониерските набези по язовирите. Във времената на максимално улеснени  комуникации един сигнал на тел. 112 може да се подаде отвсякъде и по всяко време. Най-изявените бандити определено избягват хорското присъствие по бреговете. А че и рибарите понякога си позволяват прегрешения, това е факт. Но пък всеки да си носи последствията от „кривиците“.

 И така, засега спираме с нощния риболов, а какво ще измислят ръководните хора за догодина, ще видим. Но едно е сигурно – каквито и правила да обявят, пак ще има недоволни. Ние на това поне се научихме…

Младен Добрев

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ