140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Изненада: Зимни сомове по река Янтра

сомове янтра

Горнооряховски риболовци са били сюрпризирани при скорошен излет по Янтра с необичайна активност на сомове. Замятали с фидерни въдици на вездесъщия пясъчен червей, с надежда да примамят по-едра бяла мряна. Само че вместо мряна, на примамката налетял сом към 5-6 кг. Битката била доста зрелищна, предвид относително тънката линия, с която била окомплектована фидерната въдица, но завършила благополучно.

Вторият удар обаче бил яростен и нищо не могло да спаси въдицата. Сомът отнесъл куката, без да се церемони. Последвали корекции по линията, подмяна с по-яка кука и в резултат на това рибарите се радвали и на още едно сомско попадение. Всичко това в относително спокоен, но студен декемврийски ден, от тези, каквито имаше преди коледните празници.

Такава закъсняла активност на сомове по Янтра донякъде е изненадваща. Стари рибари споделят, че са хващали мустакати хищници в късната есен, но това се е случвало през ноември. Да налетят на въдицата в напредващия декември и то няколко сома очевидно надрасли мерните граници, си е атракция откъдето и да се погледне.

Очевидно пясъчният червей се оказва топпримамка за сом по Янтра независимо от сезона. Не е случайно, че това е и най-търсената и най-продаваната стръв в риболовните магазини из околните селища.

Коментирали сме вече, че популацията на този хищник в Янтра е много голяма и продължава да расте. Даже според местни експерти, присъствието на толкова много сомове в реката не е на добро, понеже вече се забелязва намаляване на риби, които в недалечното минало бяха в изобилие. Сега няма такива големи пасажи от каракуди, морунаши, бабушки. Защото всеки един сом, особено от тези, надхвърлили детска възраст, се нуждае от храна, а това най-често са околните риби.

И друга любопитна новина от региона. По корекциите на Янтра и Росица продължават да ловят щуки. Сега попаденията са редки, но пък излизат и трофейни екземпляри.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ