140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 22 декември

актуално 22 декември

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

По заснежените брегове на скалистия залив при комплекс „Щъркелово гнездо“ продължават да се събират рибари, макар че не е такова стълпотворение, каквото се помни от минали години. Всъщност, изявите на рибата са показателни в това отношение. Лови се уклей, в случай на спокойно време, а костурите са много непредсказуеми – на ранина може да се получи силен риболов, но за кратко, после се отдръпват и през деня само инцидентно се вади по някой бодливец. Белите риби, които също палеха страстите на спинингисти, напоследък изчезнаха.

ЯЗОВИР „ОГОСТА”

Любители на фидерния риболов са провели няколко декемврийски излета на най-големия язовир в Северозапада и са имали приятни емоции с улов на платики. Хващани са риби от различна големина, включително и солидни парчета по кило. Предвид доста спадналото ниво на язовира фидеристите са замятали на максимална дистанция.

ЯЗОВИР „ВЕРИНСКО“

И на този язовир към 22 декември хващат разнокалибрени платики с фидерни въдици, заметнати на голяма дистанция. Водата вече е доста студена и въпреки всичко има активност. Интересно е да се отбележи, че донеотдавна там властваха каракудите, но популацията на платиките много бързо нарасна и сега се очертават като основен улов. 

РЕКА ДУНАВ

Към 22 декември спинингисти тестват разни изкуствени примамки по Дунав и реализират отделни успехи в преследването на хищни риби. Доскоро се хвалеха с хващани распери в района на Козлодуй, а сега пък идват вести за улов на бели риби – на силиконови имитации с така наречения джигов риболов. С мирните риби срещите са съвсем инцидентни.

РЕКА ТУНДЖА

Морунашът изглежда първи се отърси от стреса на залповото пълноводие, причинено от обилните декемврийски валежи и прииждането на реката. Вече се хвалят с добър улов в някои участъци от град Елхово на юг и в землищата на селата по поречието. Другите „обичайни заподозрени“ скобари и кефали са по-пестеливи в изявите.

КОРЕКЦИИ НА ЯНТРА

С 5-килограмова щука се похвали Валентин Москов от град Полски Тръмбеш при скорошен излет на корекцията при с. Крушето. Хванал я е на тапа с жива каракудка за стръв. През тази есен е имал и други успешни щукарски излети там, а и на корекцията при с. Раданово. Старите корита на Янтра и Росица, наричани корекции, са много популярни дестинации и там ловят щуки докато студът скове заблатените водоеми в лед.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ