140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 7 декември

актуално 7 декември

Първи възможности за риболов на снежен декор. Това предложи времето през миналата седмица, а валежите продължиха и през тази. Имаше някои положителни мо­менти, но не липсваха и разочарования заради слаба ри­бешка активност.

ЧЕРНОМОРИЕТО

Най-упоритите морски риболовци се отчетоха с по някой и друг зарган дори в първите дни на декември. Само че на максимална дистанция и на изкуствени примамки с по-голяма далекобойност. Оптимистите твърдят, че имало още шансове, но вероятно след някое и друго капо ентусиазмът ще приключи, все пак зимата вече ни връхлетя. Занапред може да се търсят предимно ке­фалови риби и то в свързани с морето водни площи – канали и езера.

ЯЗОВИР „КОПРИНКА“

Като финал на активния сезон се възприемат хванатите последни платики от фидеристи на яз. “Копринка”. Към 7 декември рибите са от средна големина, но се вземали на голяма дистанция и в дъл­бока вода. С джигови примамки, но при влизане с лодка все още има шансове за бяла риба и костур. Тези хищници също са групирани в дълбока вода, но не бързат да излизат в „зимна ваканция“.

ЯЗОВИР „БАТАК“

Щуките, които бяха актуални и преследвани през цялата есен, като че ли приключиха с изявите и към 7 декември не показ­ват активност. На родопския язовир все още може да се раз­чита на костури, само че най-надежден е риболовът от лодка с пускане на примамката в отвес. Но се налага ползване на сонар, за да се локализират пасажите и да не се губи време в замятане на сляпо.

РЕКА ДУНАВ

На фона на затихващия риболов и оттеглянето на повечето от мирните риби по граничната ни река, изненадващо силен риболов правят спинингисти, заложили на преследване на рас­пер. И този хищник се счита за топлолюбив, но и в най-късната есен се е представил като агресор и дори са правени ефектни серии с риби с големина в диапазона от 1 докъм 3 кг. С фидерни въдици все още има шансове да се хване нещо в посока мору­наш и скобар, но само на определени места.

РЕКА ИСКЪР

Имаше дни с много добър улов на скобари и морунаши при мостовете в с. Карлуково преди валежната вълна. В долното течение при с. Гиген също се похвалиха с добри резултати. Само че картината се промени драстично с дошлата голяма вода. Рибата тотално се отдръпна и сега не е ясно кога отново ще влезе в ритъм. Веруюто на зимния риболов е по-чести про­верки на място, за да не се изпуснат благодатни дни.

РЕКА МЕСТА

Тъкмо потръгна някакъв риболов по реката, извадиха се ху­бави скобари и кефали, когато заваля, водата се вдигна и раз­мъти и положението се влоши. Сега ще трябва време, за да се отвори шанс за риболов.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ