140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 10 януари

актуално 10 януари

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Сякаш свикнахме предлаганата зимна информация да е свър­зана изцяло с риболова на залива при „Щъркелово гнездо“. Е, сега не е така. Тази зима ловят платики в приустиевата част – с фидерни въдици и на голяма дистанция. Така, както се ловяха през цялата есен и през декември. Заклети фидеристи направи­ха сефтето и през Новата година и то успешно с по 5-6 хванати солидни платики. Само че с уточнението, че времето на актив­ност е свито в няколко часа по обяд. Топстръвта сега е торен червей. В същото време на „Щъркела“ няма риболов и от там си тръгват разочаровани.

ЯЗОВИР „КЪРДЖАЛИ“

Мекото време по празниците и в първите дни от Новата годи­на провокира много рибари да търсят късмета си на популяр­ния родопски язовир. Имаше някакъв риболов от брега, като най-добре работеха фидерните въдици. Ловиха се приоритет­но бабушки и морунаши, а най-значимо присъствие се наблю­даваше на залива Енчец. Впрочем, това е типичната зимна и раннопролетна дестинация, така че от там тепърва ще идват и други новини.

ЯЗОВИР „АЛИНО“

Софиянци смелчаци стъпиха на първи лед още по Нова годи­на, при наличие на едва 6-7 см ледена покривка около стената. Хванаха се и първите риби за тази зима – костури от средна големина. Мекото време обаче не е добре възприемано от лю­бителите на мормишката. Дали ще се отворят реални възмож­ности за зимен риболов все още не смеем да прогнозираме, но има време за това.

РЕКА ДУНАВ

Риболовът по Дунав замира през зимата, поне що се отнася за традиционните топлолюбиви риби. Към 10 януари най-упоритите спининги­сти обаче не възприемат термина „мъртъв сезон“ и в това няма нищо случайно. Напоследък по риболовните форуми се виждат снимки на хванати дунавски хищници, предимно бели риби и щуки. Джиговите примамки вършат чудеса и през зимата, стига само да има кой да вярва в тях.

РЕКА СТРУМА

Зимната Скобариада по Струма е в пълен ход. Да го кажем по друг начин: към 10 януари парад на скобарите. За силни серии се чува от много райони, като се почне от села в Кюстендилско, та се премине по топдестинациите в Благоевградско: Бело поле, Же­лезница, Симитли, Крупник. Който е „в час“ с този специфичен риболов, трупа активи със скобари тупалки по кило и отгоре. Въдица болонеза с адекватно изградена линия, захранване на хлебна основа и вездесъщата троха на куката. Това е рецепта­та на успеха.

РЕКА ТУНДЖА

И от тази река идват преобладаващо положителни вести за добър риболов, с уговорката, че в живарниците влизат най-мно­го морунаши и то от всякаква големина. Тактиката с регулярно захранване и там дава резултати. Другите риби от обичайното присъствие (скобари и кефали) сякаш свирят „втора цигулка“. Но това е известно за хората от „постоянното присъствие“.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ