140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 4 януари

актуално 4 януари

ЯЗОВИР „ПАНЧАРЕВО”

Редки и много капризни платики са хващали фидеристи от стената на язовира в първите дни от новата година. Към 4 януари става дума за инцидентни риби, но пък само там са реализирани, след като при Гъбата не е имало кълване в дълбоката вода. Като цяло риболовът на „Панчарево” е замрял и това си личи по скромното рибарско присъствие. 

ЯЗОВИР „ВЕРИНСКО”

Яз. „Веринско” се прочу през есента именно с платиките, които единствени останаха в играта и през декември. Оказва се, че кълват и към 4 януари, отново с уговорката, че рибите са трудни и какъвто и да е улов трябва да се приеме за успех. Ако ще се хване нещо, то ще е в обедните часове, но при относително спокойно и меко време. Замятат на фидер, на голяма дистанция.

ЯЗОВИР „РОЗОВ КЛАДЕНЕЦ”

Заради затопляната от ТЕЦ-а вода рибата в язовира е активна и през зимата. Лови се основно каракуда от средна големина. Будни граждани обаче алармират, че в свързания с язовира канал са се събрали големи пасажи с каракуди, а при очертаващото се маловодие има опасност да се стигне до измиране на риба. Все пак това за поредна зима ще е една от топдестинациите за риболов в Южна България.

РЕКА ОГОСТА

На фона на преобладаващия улов от скобари по големите ни реки, Огоста приятно изненадва със солидни бели мрени. Местни риболовци споделят за хващани риби от порядъка на кило-две. Даже се е стигало да фурор с улов на десетина такива живи торпеда при еднодневен риболов, което е страхотно постижение за януари. Все пак напомняме, че разрешената дневна норма е 3 кг риба на човек.

РЕКА ДЕВНЕНСКА

Варненски любители на речния риболов често наобикалят реката, за която е известно, че държи доста кефали, включително и трофейни риби. Има данни за добър риболов там напоследък по познатата схема: на плувка, със стреляне на бели червеи като захранка и замятане за стръв с тях.

РЕКА ЛЕСНОВСКА

Река Лесновска, протичаща през цялото Софийско поле, към 4 януари се отчита с по някой и друг кефал през зимата. По това време друга риба трудно ще се извади, но кефалите са на линия. Там „постоянното присъствие” прилага и друг метод на риболов – с така наречената „влашка плувка”.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ