НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

От 1 февруари тръгва сезонът на балканската пъстърва

1 февруари пъстърва

Според разпоредбите на Закона за рибарството и аквакултурите, зимноразмножаващите се риби са защитени със забрана за риболов в период от 4 месеца – от началото на октомври до края на януари. На практика сезонът се открива на 1 февруари.

В списъка попадат следните риби: речна (балканска) пъстърва, сивен, сиг, пелед и езерна сьомга. Някои от тях имат символично присъствие по нашите водоеми и едва ли по това време рибарите ще хукнат да ги преследват. Най-популярна в този списък е балканската пъстърва, понеже е типичен представител на нашите планински реки и някои езера, а и си има верните фенове, които с нетърпение чакат да си опитат късмета.

Така наречените пъстърваджии при първа възможност ще предприемат преход по любимата река или в посока към по-непозната дестинация, за да се насладят на допира до дивата природа и да си премерят силите с един много труден и много достоен съперник.

1 февруари пъстърва

Още на 1 февруари няма да акцентираме върху тактически постановки, върху техническо оборудване и актуални примамки. Ще го правим в хода на сезона. Но да предупредим: в типично зимни условия, каквито са през февруари, пъстървите са по-слабоподвижни, по-лениви и мнителни. Ще се налагат повече усилия, по-дълги преходи по реката. Нека това става с подходяща екипировка, със здрави обувки. И с повече внимание по трасето, особено ако преходът е на снежен декор.

ЗАКОНЪТ ПОВЕЛЯВА

След еднодневен риболовен излет, при осъществяване на риболов в събота, неделя и на празнични дни риболовците запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 6 бройки. В делнични дни риболовците са длъжни да пускат обратно всяка уловена пъстървова риба. За всички останали видове риба риболовците запазват до 3 кг, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло. В случай на улов на количество, по-голямо от определеното, уловените екземпляри се връщат незабавно във водата независимо от състоянието им.

Минималната мерна граница за балканката е 23 см.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ