140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 22 март

актуално 22 март

ЯЗОВИР „ТОШКОВ ЧАРК“

Зимната идилия по високите родопски язовири продължава необичайно дълго. Чак в средата на март софийски риболо­вци са атакували този по-малко посещаван язовир в условия на дълбок сняг и дебела ледена покривка, която изключител­но е затруднявала пробиването на дупки. И въпреки всичко са имали доста прилична слука с уловени множество костури – от дребни до средни по големина.

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Към 22 март извадиха първи платики на язовир „Искър“! Това стана ня­къде в средата на мeсеца, дори при не напълно изчистена от лед вода в района на устието при Багера и Римския мост. На фидер, на максимално далечна дистанция. Но веднага да предупредим: все още излизат инцидентни риби и не бива да се тръгва с прекалено голям ентусиазъм. Тепърва там ще става интересно, а за нови обстоятелства по отношение на риболова ще ви информираме. На „Щъркела“ няма риба, това личи и по липсата на рибарско присъствие.

ЯЗОВИР „КЪРДЖАЛИ“

С падането на забраната за улов на бяла риба лодки­те в родопския язовир драстично намаляха. Сега вече се набляга на риболов от брега. В залива Енчец рибарското присъствие е засилено, но закъснялата пролет определено забави активизирането на рибите. Все пак уклеи и бабушки от типичната за язовира средна големина винаги може да спасят положението, особено ако се случи относително спо­коен ден с по-меко време.

ЯЗОВИР „БЕБРЕШ“

„Ден кълве, два я няма“ – на такъв режим е рибата в старо­планинския язовир напоследък, според мнението на ботевград­ски рибари. Тръгна някакъв риболов в приустиевата част още в меките дни към края на февруари, а този необичаен мартенски студ я върна назад и сега положението е трудно. Уклеите се отдръпнаха, по-вероятно е да се спаси риболова с някой и друг костур или бабушка. Но няма нищо сигурно, рибарите да са го­тови и за разочарования.

РЕКА ТУНДЖА

Като че ли наблягахме на информация от долното течение на тази река през зимата, а ето, че към 22 март идват интересни вести от друг регион. Рибари се похвалиха с много добър улов на морунаши и скобари в района на сливенското село Самуилово. И то при труд­ни условия – най-вече заради бистрата вода. Рибите са показали много голяма активност, на моменти се е получавал риболов в стил „гол след гол“.

РЕКА ОГОСТА

Имаше някои аномалии, свързани със спад в активността на пъстървите в началото на месеца, но напоследък отново се по­лучава силен риболов. Хващат се и от двата вида – балканки и американки. Разбира се, става дума за Меката на пъстърви­те – отсечката на реката от стената на язовир „Огоста“ надолу в град Монтана. Там режимът е „хвани-пусни“, а контролът е всекидневен. В най-долното течение идват вести за улов на морунаш, но рибите са много мобилни и няма сигурност откъм резултати.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ