НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 11 април

актуално 11 април

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

Потръгна някакъв риболов, въпреки очевидното забавяне при раздвижването на рибата по „Жребеца“ през тази про­лет. Първо се заговори за силен улов на уклей при садките, после изби дребна риба и на устието, а вече се чува, че ловят хубави платики и морунаши с фидерни въдици. При солидно захранване винаги ще се събере нещо и ще осмисли рибо­лова от брега – такива са изводите за дните от последната седмица преди да влезе в сила забраната.

ЯЗОВИР „ИВАЙЛОВГРАД“

И от популярния язовир в Източните Родопи идваха доста противоречиви вести за риболова през тази пролет. Чу се за хванати първи шарани още през март, последва затишие, а напоследък и каракудите се раздвижиха. Те се харесват, за­щото са преобладаващо едри. В добавка – пролетно време се ловят и бабушки, морунаши, кефали. Всичко това предим­но в разлятата приустиева част откъм село Бориславци, къ­дето се групират най-много рибари.

ЯЗОВИР „МАНДРА“

Фидеристи отдавна се хвалят с улов на каракуди, после рибата се групира по устията на вливащите се реки, където става истинско стълпотворение. Напоследък интересен ри­болов се получава и по цялата дълга стена на язовира, като там е Меката на плувкаджиите. Има и разнообразие в улова – каракуди, платики, бабушки, костури. Даже не са изключе­ни и удари на шарани, с които битките винаги са зрелищни.

ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“

По-интересно откъм риболов към 11 април на язовир „Душанци” е устието – при вливането на река Тополница. Там традиционно се събират пасажи с риба по това време. Преобладават платики и бабушки, а и уклеите винаги са готови да спасят положението, ако друга риба не къл­ве. Да предупредим, че достъпът по разбития път е затруднен, особено за обикновени автомобили. Затова има и алтернати­ви – пътят до стената е асфалтиран, а наблизо има интересни заливчета.

ЯЗОВИР „АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ“

Първо на този язовир в Северна България се раздвижи уклей, за което съобщихме своевременно. В района на Крапешкия мост към 11 април става силен риболов, като вече се ловят и бабушки. Само че рибите продължават да са подвластни на времето. В мрачни дни не са на кеф. Мнозина очакват с надежда появата на караку­дите, но тези риби изглежда загубиха позиции в язовира и вече няма такива празници с тях, каквито имаше в по-далечното ми­нало.

РЕКА ДУНАВ

Гъсти пасажи с дунавски чумурлиги се навъртат по нашето крайбрежие. Това е местното наименование на морунаша. Ду­навските риболовци сега изцяло са насочили вниманието си към тези риби, понеже се придържат на големи групи и напипат ли се, стават страхотни серии. Като че ли фидерните въдици са с предимство, но и на плувка може да се хване риба. По Дунав вече има и разнообразие, предимно в посока на платики и кара­куди. Е, и попчетата влизат в играта, нищо че са недолюбвани.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ