НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Къде какво кълве по родните водоеми към 11 април

актуално 11 април

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

Потръгна някакъв риболов, въпреки очевидното забавяне при раздвижването на рибата по „Жребеца“ през тази про­лет. Първо се заговори за силен улов на уклей при садките, после изби дребна риба и на устието, а вече се чува, че ловят хубави платики и морунаши с фидерни въдици. При солидно захранване винаги ще се събере нещо и ще осмисли рибо­лова от брега – такива са изводите за дните от последната седмица преди да влезе в сила забраната.

ЯЗОВИР „ИВАЙЛОВГРАД“

И от популярния язовир в Източните Родопи идваха доста противоречиви вести за риболова през тази пролет. Чу се за хванати първи шарани още през март, последва затишие, а напоследък и каракудите се раздвижиха. Те се харесват, за­щото са преобладаващо едри. В добавка – пролетно време се ловят и бабушки, морунаши, кефали. Всичко това предим­но в разлятата приустиева част откъм село Бориславци, къ­дето се групират най-много рибари.

ЯЗОВИР „МАНДРА“

Фидеристи отдавна се хвалят с улов на каракуди, после рибата се групира по устията на вливащите се реки, където става истинско стълпотворение. Напоследък интересен ри­болов се получава и по цялата дълга стена на язовира, като там е Меката на плувкаджиите. Има и разнообразие в улова – каракуди, платики, бабушки, костури. Даже не са изключе­ни и удари на шарани, с които битките винаги са зрелищни.

ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“

По-интересно откъм риболов към 11 април на язовир „Душанци” е устието – при вливането на река Тополница. Там традиционно се събират пасажи с риба по това време. Преобладават платики и бабушки, а и уклеите винаги са готови да спасят положението, ако друга риба не къл­ве. Да предупредим, че достъпът по разбития път е затруднен, особено за обикновени автомобили. Затова има и алтернати­ви – пътят до стената е асфалтиран, а наблизо има интересни заливчета.

ЯЗОВИР „АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ“

Първо на този язовир в Северна България се раздвижи уклей, за което съобщихме своевременно. В района на Крапешкия мост към 11 април става силен риболов, като вече се ловят и бабушки. Само че рибите продължават да са подвластни на времето. В мрачни дни не са на кеф. Мнозина очакват с надежда появата на караку­дите, но тези риби изглежда загубиха позиции в язовира и вече няма такива празници с тях, каквито имаше в по-далечното ми­нало.

РЕКА ДУНАВ

Гъсти пасажи с дунавски чумурлиги се навъртат по нашето крайбрежие. Това е местното наименование на морунаша. Ду­навските риболовци сега изцяло са насочили вниманието си към тези риби, понеже се придържат на големи групи и напипат ли се, стават страхотни серии. Като че ли фидерните въдици са с предимство, но и на плувка може да се хване риба. По Дунав вече има и разнообразие, предимно в посока на платики и кара­куди. Е, и попчетата влизат в играта, нищо че са недолюбвани.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ