НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Къде какво кълве по родните водоеми към 4 април

актуално 4 април

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Към 4 април рибарско присъствие не липсва, хората опитват още от средата на миналия месец, но рибата се забави с пролетното пробуждане. Все пак вече може да се каже, че каракудата е на линия и там се получава добър улов. И на Крушовския, и на Беловишкия ръкав има достатъчно обширна и подходяща брегова ивица, където да се замятат въдици. Тепърва ще има и приятни изненади с шарани, които обикновено напомнят за себе си още преди забраната.

ЯЗОВИР „СТУДЕН КЛАДЕНЕЦ“

„Ако реши да кълве, то излизат разнообразни риби: кара­куди, бабушки, костури, уклеи. Но в някои дни се инати и ри­боловът е труден…“ Това сподели риболовец от Кърджали за обстановката по близкия до града язовир. И уточни, че рибата вече се е групирала по ръкавите, а най-подходящи­те места се заемат още на ранина в почивните дни. Масово се лови на плувка, с бял червей за стръв. На другия голям язовир „Кърджали“, който е в близост, също става приличен пролетен риболов.

ЯЗОВИР „ЯСТРЕБИНО“

Първи хванати каракуди от язовира чак в края на март! Цял месец закъснение в сравнение с миналата година. Има вече риболов в плитчините и на двата обособени ръкава – Камбуровския и Трескавишкия. Местни риболовци залагат основно на доказалите се фидерни въдици, а топпримамка­та сега е торен червей. Излизат предимно едри риби от по­рядъка на половинка и нагоре. Уклей също вече може да се лови, но за него май няма много мераклии. Снеговалежите през тази зима се оказаха благоприятни и нивото е високо, което се възприема с оптимизъм по отношение на активния риболовен сезон.

ЯЗОВИР „ЙОВКОВЦИ“

Красивият старопланински язовир „Йовковци“ е почти пълен и към 4 април мами ри­барите с чистата си вода. Е, рибата невинаги е на кеф, но поне с уклей занимавката е сигурна. Пасажите са гъсти, а рибките са доволно едри. Хора от „постоянното присъствие“ по Въл­човския ръкав споделят, че с правилно подготвена въдица на плувка и регулярно подхранване спокойно може да се хванат 200 уклея за деня и да се изпълни лимита, позволен от закона. Лови се и бабушка, но тя май остава на втори план.

ЯЗОВИР „ЖЕКОВ ВИР“

Преди месец писахме за силен подледен риболов на този язо­вир, а ето че сега е вече актуален и за пролетна занимавка с плувкаджийски въдици. Софийски риболовци са останали довол­ни от активните бабушки, които са ловили в приустиевата част. Дори на моменти се е стигало до варианта „хвърляш-вадиш“. Масовите риби са от средна големина, а измежду тях са влизали и неголеми костури.

РЕКА ВЪЧА

Наблюдава се засилено присъствие на рибари в почивните дни по най-долното течение на реката. Това говори красноречи­во, че има риболов. Хващат се пъстърви и от двата вида, като най-много хора се насочват по бреговете в покрайнините на село Йоаким Груево.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ