НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Отново измира риба на язовир „Ивайловград“, рибари протестират

протести язовир "Ивайловград"

Залпово изпускане на големи количества вода от язовир „Ивайловград“ доведе до рязко спадане на нивото, а това от своя страна обрече на мъчителна гибел хиляди риби в плитките разливи в опашната част, откъм селата Бориславци и Малки Воден.

По това време рибните пасажи търсят плитчини, за да извършат своето естествено възпроизводство. В образувалите се локви каракуди от всякаква големина се гърчеха в предсмъртна агония, а възмутени риболовци и местни жители се опитваха да спасят каквото могат, като пренасяха рибите с подръчни средства до по-дълбока вода.

протести язовир "Ивайловград"

Инспектори от ИАРА-Хасково също са били там и са се включили в спасителната акция.

Риболовци и природозащитници бързо се организираха в социалните мрежи и се събраха на протест в района на с. Малки Воден, за да изразят възмущението си от безхаберието на държавните институции и източването на язовира точно по време на размножителния процес, което си е варварско отношение към живота в язовира. Протестът бе отразен и в някои национали медии.

Драстичните промени в нивото всяка година нанасят щети на рибната популация и то заради липса на елементарно съгласуване на дейностите, свързани с ползването на водните ресурси.

Припомняме, че подобен протест имаше и през миналата година, като тогава от НЕК се оправдаха със засушаването и липсата на достатъчно вода от вливащата се река Арда. Сега вода има, в планините все още има и достатъчен запас от сняг, така че подобни аргументи са неуместни.

А задълженията ни по осигуряване на водни маси за Гърция може да се изпълняват, без да се стига до екологични катастрофи, каквито се наблюдават често през последните 4-5 години.

В социалната група „Риболов на Язовир Ивайловград” повече от 5 хиляди души са изразили възмущението си от поредното посегателство върху язовира и то по време на размножителен период.

протести язовир "Ивайловград"

***

Язовир „Ивайловград“ се намира в Източните Родопи, изграден на долното течение на река Арда. На стената му е третият и последен ВЕЦ от водноелектрическата каскада „Арда“. Има площ от 15 кв. км и воден обем от близо 200 милиона куб. метра. Дължината му е цели 36 км и това го прави най-дългият в страната.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ