НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Един боклук, какво пък толкова – уловиха риба с пластмасов пръстен около тялото

пръстен риба

“Един боклук, какво пък толкова…”.

Така е озаглавил поста си във Фейсбук член на риболовното сдружение „Олимпик 2002”, който е публикувал информация за уловена пъстърва с пръстен от голяма пластмасова бутилка, впит около тялото й.

 „Странно е как рибата е влязла в пръстена, но за да се случи това, този пластмасов пръстен първо е бил изхвърлен от някой в реката.

Сега си представете всеки един от нас да изхвърли по нещо в реката… Пази, Боже!” – се казва в поста.

пръстен риба

Проблемът със замърсяването на родните водоеми от рибари, туристи и обикновени граждани е в дневния ред на обществото ни от години. Всъщност това е световно предизвикателство, на което се обръща сериозно внимание от всички международни природозащитни организации, като се отделят колосални средства за спасяване на водоемите и техните обитатели.

Ето как коментира темата Георги Коцаков, известтен риболовец и кинолог от Благоевград, който са сайта SLRB.BG заяви следното.

„Виждал съм много риби с тежки травми по телата, причинени от мрежи или други риболовни пособия. Но продължат да живеят, макар да е жалко, че страданията им са следствие от човешката дейност. Специално пъстървата е много пастична, виждал съм такива риби без горни или долни устни, изкривен гръбнак на 90 градуса, все травми, които са получени от човешка намеса.

пръстен риба

Липса на елементарно съзнание и отношение към природата, откровена простотия – на това се дължи замърсяването на водоемите!

Любопитно е, че замърсяването с пластмасови продукти може да има и „положителен” ефект върху някои морски обитатели. Своеобразните „острови”, които се образуват от изхвърлените в моретата и океаните пластмаси, често се възприемат като корали, около които различни видове рибки и медузи увеличават популациите си.

Но това са екологични промени вследствие на замърсяването с непредвидими последици.”

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ