ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Къде какво кълве по родните водоеми към 30 май

актуално 30 май

Отново се съобразяваме с наложените рестри­кции за риболов заради възпроизводството на рибите, затова в нашата рубрика акцентираме върху водоеми от разрешителния списък, както и за риби с отпаднала вече забрана.

ЯЗОВИР „ГОРНИ ДЪБНИК“

Към 30 май тролингисти влизат с лодки на язовир „Горни Дъбник“ в търсене на бели риби и се случва някои да ударят джакпота, но като цяло попаденията са редки. По разрешената брегова ивица се струпват доста хора в почивните дни. Занимавката е с платики от стандарт­ната големина, бабушки, уклеи. Замятат за хищник и от брега с жива стръв, но без особен успех.

ЯЗОВИР „ДОМЛЯН“

Най-атрактивният обект в Пловдивска област, оставен за лю­бителите риболовци през забраната, се отчита подобаващо в по­следно време. С адекватна подготовка откъм захранване и стръв, както и избор на подходящо място, все нещо ще се събере и ще се получи риболов. В състава на така наречената „шарена“ риба влизат бабушки, платики, каракуди, кефали, уклеи. Бонуси също има – шарани.

ЯЗОВИР „ТИЧА“

Рибари с акцент улов на бели риби има и на този язовир. Ос­вен тези с лодките, хората предпочитат по-достъпните брегове откъм приустиевата част. Но да предупредим, че при скорошна проверка в района на с. Ловец инспектори от ИАРА-Шумен са съставили актове за улов на маломерни екземпляри. Казваме това, за да няма оправдания от типа „не чух, не разбрах…“

ЯЗОВИР „ПАНЧАРЕВО“

Към 30 май щуките бързо-бързо се превърнаха в хит на яз. „Панчарево”, след като са на раз­положение от началото на май. Залагат за тях въдици на тапа, а влизат и с плавателни средства сред водните треви по цялото обрасло устие откъм ресторант „Лебед“. В дълбоката вода при стената и Бъбрека се групират плувкаджии и фидеристи. Оби­чайните са тях риби са платики и бабушки. С уклеите също става занимавка.

БАЛАСТРИЕРА ЧЕЛОПЕЧЕНЕ

В напредващата пролет дойде времето на лина. Тези дни дойдоха вести за хващани зелени ленивци от софийски риба­ри. Даже става дума за доста едри риби от половинка нагоре. По познатия и труден начин – замята се сред обилната водна растителност, където е типичното им местообитание. Ако не дойде лин, нищо чудно да се отзове друга риба – платика, ка­ракуда, бабушка. Там има и всякакви хищници.

РЕКА ДУНАВ

Риболовът на карагьоз по голямата река продължава в същото темпо, за което писахме наскоро – хващат се риби на кратки серии, следва затишие и евентуално среща с друг пасаж. Силните периоди са на ранина и по вечерно време. По обособените места за свободен риболов може да се лови всякаква риба от най-популярните там, като фидерната въ­дица е основно оръжие. Попчетата също са на линия и често създават проблеми.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ