НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Къде какво кълве по родните водоеми към 9 май

актуално 9 май

Съобразяваме се с наложените забрани за риболов заради възпроизводството на рибите, затова в наша­та рубрика акцентираме върху водоеми от разреши­телния списък и такива специален статут, където няма ограничения.

ЯЗОВИР „СОПОТ“

По празниците „накацаха“ биваци по бреговете на язовира и това е очаквано – малко са възможностите за язовирен риболов през май. Хваща се по някоя солидна каракуда на дъно, но за рибите от „тежка категория“ (шарани и амури) все още е рано. С плувкаджийски риболов занимавката е гарантирана. Платиките са многобройни и бързо реагират на захранване, но не са едри, каквито се ловят по други големи язовири.

ЯЗОВИР „КОПРИНКА“

Строго определени зони за риболов, обозначени с точни координати, са достъпни за рибарите през забраната, а за спазване на правилата следят екипи от Централната ри­боопазваща организация, която от тази година стопанисва рибните ресурси в язовира. Към 9 май платика и каракуда са рибите, на яз. “Копринка” които преследват с дънни и фидерни въдици. На плувка – бабушка и уклей. Все още рибите не са се отърсили от стре­са заради размножителния период.

ЯЗОВИР „МРАМОРЧИЦА“

Красивият язовир между врачанските села Голямо Пеще­не и Мраморен в миналото имаше славата на шаранджий­ски обект. Премина обаче през куп перипетии и разни на­ематели при бурните години на ранната демокрация. Сега е свободен, но без значимо рибно присъствие в него. Най- многобройни са каракудите и именно те са най-реалната възможност за занимавка.

РЕКА ДУНАВ

Малки или по-обширни участъци по бреговата ивица са ос­тавени свободни за риболов по всичките прилежащи области в Северна България. Голямата река винаги е интересна въз­можност за рибарите. По това време най-подходящи са фи­дерните въдици, с които може да се хване всякаква риба от масовите видове: платика, каракуда, морунаш. Спинингисти пробват и за хищници, но с променлив успех.

СТАРИ КОРИТА НА ЯНТРА

Корекцията при с. Раданово е най-атрактивната от три­те, попадащи в разрешителния списък за Великотърновска област през тази година. Към 9 май се ловят редки, но пък само едри каракуди от половинка до кило. Там много бройки няма да се хванат, но си струва чакането за всяка риба. На Върбица е обратното – повече каракуди ще се вместят в живарника, но предимно дребни.

БАЛАСТРИЕРА МЕЧКАТА

Обширната и наглед доста примамлива баластриера в землището на самоковското село Злокучене има своите почитатели през периода на забрана. Там се подвизават едри каракуди, заради които се застояват мераклии покрай плантациите с шавари. Но има и друго предизвикателство – щуки. Самоковски рибари твърдят, че са хващали трофейни хищници там.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ