ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Къде какво кълве по родните водоеми към 21 юни

актуално 21 юни

ЧЕРНОМОРИЕТО

По морето най-после се заговори за улов на сафрид, осо­бено по Южното Черноморие. Към 21 юни първо обявиха, че се лови меджит, а стари рибари споделят, че това е сигурен знак за скорошно прииждане на пролетния сафрид. Така и стана, но все пак с уговорката, че пасажите са пръснати и доста рехави. Може и да се натрупа улов от 2-3 кг набързо, а нищо чудно да се стигне и до разочарования. Все пак влизането с лодка дава далеч повече шансове.

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Макар че тролингисти отдавна „шетат“ из язовира в търсене на разрешените по-рано хищници, за софиянци официалното откриване стана на 16 юни. Всякакви биваци, шатри и карава­ни са опасали достъпните участъци в цялата приустиева част и Шипочанския залив, а рибарите замятат с надежди за добра слука. Е, не е повсеместно, има и неудачи, но като цяло с пла­тики и каракуди става риболов на дъно (на фидер). От лодки хващат по някоя бяла риба, сомът още го няма.

ЯЗОВИР „БАТАК“

Щуки от средна големина (от половинка докъм 2 кг) при­ятно изненадаха рибари, заметнали на тапа с жива рибка по обраслите плитчини на родопския язовир. Това засега е голя­мата атракция там. Костурите сякаш отиват на заден план. От мирните риби става някакъв риболов с каракуди и бабушки, а шаранджиите са в очакване. Засега по бреговете е сравни­телно спокойно откъм рибарско присъствие, но с напредване на лятото там ще става все по-населено.

ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“

Пълен догоре язовир и трудни първи риби, след скорош­ното отпадане на забраната. Занимавка с риболов на плувка към 21 юни става, най-вече с масовите бабушки и неголеми платички. При регулярно подхранване на подходящо място с прилична дълбочина винаги може да се очакват приятни изненади я с някой шаран, я с пъстърва или едър кефал. Но рибата там е пословично капризна и ден с ден в риболова не си приличат.

ЯЗОВИР „ЯСТРЕБИНО“

Маломерните шаранчета са в такова изобилие, че кълват като слънчаци и дори не дават на други риби да се доредят до примамките при плувкаджийски риболов. Това споделят хора от „постоянното присъствие“ на язовира. Новината е обнадеждаваща за светло бъдеще, но и предупреждение, че ценните рибки трябва да се връщат обратно да пора­снат. Който „забравя“ може да си плати солено, понеже там контролът е засилен. Като цяло обаче, засега риболовът на „Ястребино“ не впечатлява с нищо.

РЕКА МАРИЦА

Голяма мътна и течеше реката дни наред при обилните ва­лежи през миналата седмица. А преди пълноводието имаше оптимистични новини от пловдивчани. На Циганския бараж се хващали доста скобари от средна големина, мрените вече също са в играта. След оттичането ще се отворят възможнос­ти и за улов на хищниците. Спинингисти вече кроят тактика за преследване на маришките агресори, сред които безспорен лидер е сомът.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ