ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Къде какво кълве по родните водоеми към 23 август

актуално 23 август

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК”

Към 23 август истински фурор със сериен улов на едри костури са на­правили пловдивски риболовци на „Пясъка”. Ловили са от лодка с дребни джигови примамки, а шоуто е продължило от ранно утро докъм обяд. По традиция раираните хищни­ци се активизират с първото есенно захлаждане, а такова представление още през август донякъде е изненадващо. По бреговете положението е без особена промяна – раз­пъват въдици за шаран на голяма дистанция, захранват и чакат с дни. Някои хващат, други само си чакат.

ЯЗОВИР „ДОСПАТ”

Родопският красавец има с какво да зарадва своите почи­татели, но не с пъстърви, както се е случвало, а предимно с костури. Към 23 август и там се забелязва повсеместно активизиране. Ловят ги и на спининг, и на джиг, и на плувка с живо рибе или бели червеи. Попадне ли се на пасаж нищо чудно да се проведе ефектен сериен улов. От мирните риби на разпо­ложение са каракуди и бабушки, които реагират добре на подадена захранка. За пъстървите все още е рано – нека захлади и водата изстине.

ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ”

И от красивата Средногорска перла идват преобладава­що добри новини. Риболовци има и около стената, и откъм уститето, макар подходът към двете места да е много раз­личен. Плувкаджиите се забавляват с платики и бабушки от всякаква големина. Често идват и недорасли шаранче­та на захраненото петно. В приустиевата част има и ша­ранджийски биваци, където залагат тежки въдици и чакат едри шарани. Няколко сома се извадиха през последните дни, в резултат на умелата работа на кльонкаджии, влиза­щи с лодки.

ЯЗОВИР „ТИЧА”

При продължителните летни горещини имаше известно затишие откъм резултати. Това обаче не охлади ентусиа­зма и по бреговете в цялата приустиева зона (там се прос­тират землищата на три села) продължиха да дежурят на биваци. Каракуди, платики, бабушки – това са най-чести­те риби, а шараните са по-редки, но пък винаги са били приоритетна цел. Хищниците обаче все още не желаят да влизат в играта.

ЯЗОВИР „ЦОНЕВО”

Обрастването с водорасли в бреговата зона създава все по-големи проблеми на риболовците. Особено труд­но е боравенето с фидерни или плувкаджийски въдици с по-фин монтаж. Затова мнозина предпочитат по-дълбо­ките участъци откъм стената, където може да се получи приятен риболов с бабушки, платики, каракуди. От хищ­ниците най-вероятно е да се натрупа улов с костури от средна големина.

РЕКА ДУНАВ

Няколко по-впечатляващи сома се извадиха в различ­ни участъци на реката от майстори на кльонка. При Ново село, Видинско, се отчетоха с ефектен 55-килограмов тро­фей, даже показаха клип с кадри от битката.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ