НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Творчество с мярка при подготовка на захранката

захранката

В съвременния свят захранването е неизменна част тактиката при риболов на всякакви мирни риби, независимо от сезона или вида на водоема. Храни се зиме и лете, в реки и в язовири. Някои разчитат изцяло на готовите фирмени продукти, предлагани в специализираните риболовни мага­зини. Други си имат доказани домашни рецепти за подготовка на захранката, на които не изневеря­ват.

При това невероятно изоби­лие на пазара, гарантирано от знайни и незнайни фирми произ­водители, май не си струва да губим време с импровизации у дома. Трябва да признаем, че качеството им определя и цената – марковите вносни захранки наистина правят чудеса

докато някои недотам известни производители предлагат раз­ни смеси на достъпни цени, но с недоказано качество.

захранката

Поради пословичната си бедност и пестеливост бъл­гаринът често предпочита до­машната изработка, на базата на популярни базови храни – бяло и царевично брашно, кюспе, хляб, разни фуражни смески. С оцветителите е лес­но – може да се ползват слад­карски бои, концентрирани прахчета за безалкохолни на­питки и други подобни. Когато обаче стане дума за подхода при ароматизиране на захранката, често се допус­кат грешки.

В стремежа си да я напра­вят колкото е възможно по-привлекателна и дразнеща обонянието на рибите, рибари без достатъчно практически опит изсипват безконтролно атрактанти, някои от които напълно несъвместими като миризма. Съгласете се, че в  захранката няма как да „съ­жителстват” чеснова миризма и канела, например. Първата е сред любимите за шарана, втората се слави като особе­но привлекателна за платика­та. Но двете в обща захранка просто нямат място.

захранката

По съща­та причина може да се изтъкне несъвместимост между ете­рични масла и плодови арома­ти. Коктейл от анасон и ягода как ви звучи? За рибата опре­делено е неприемливо.

Понякога добавката на пре­калено силен ароматизатор

може да има обратно действие.

Да речем, залагаме на ца­ревичен качамак, но толкова много сме го „напарфюмирали” с разни есенции, че натурална­та миризма се е изгубила на­пълно. А рибата е привикнала именно към нея. Резултатът е апатично отношение и разо­чарование от излета, въпреки усърдието при подготовката. Да, усърдие е нужно, но в опре­делени рамки. Точно по отно­шение ароматизаторите

да не се предприемат авантюри.

Смесване на атрактанти от различен произход не е добро решение.

захранката

С дозите също трябва да се внимава. Разните видове есен­ции обикновено са концентри­рани и само няколко капки са достатъчни за подготвяното количество захранка. Така ще действа като парфюм – леко загадъчен, ненатрапващ ми­рис. Ако от желание да мири­ше силно изсипем шишенцето с ароматизатора, захранката може и да отблъсне рибата или поне ще я накара да бъде по- мнителна и недоверчива.

С няколко думи като за­ключение. Творчество при подготовка на захранката може да има, но да е с мярка и съобразено с някои основни изисквания по отношение на ароматите.

Даниел ДОНКОВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ