НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Измира риба в язовир „Мандра“ край Бургас

язовир "Мандра"

Мъртви риби в огромни количества задръстиха бреговете на язовир „Мандра“, откъм ж.к. „Меден рудник“. Според първите отзиви става дума за измрели бабушки и уклеи.

Веднага са подадени сигнали до компетентните институции. Инспектори от Регионалната инспекция по околната среда и водите и от Изпълнителната агенция по рибарство са на язовир „Мандра”. Взети са проби от водата в местността „Кален бурун“ и се очаква изследването да даде отговор за причините за внезапния мор по рибите.

Екоекспертите са на мнение, че става дума за задушаване заради намалени количества на кислород във водата. Цъфтежът е интензивен и при тихо време повърхността на язовира заприличва на блато.

Пострадали са най-податливите откъм обедняване на кислород във водата риби. Показателно е, че не са забелязани загинали каракуди и платики, които са по-издръжливи при такива аномалии.

Появи се хипотеза, че е възможно мора по рибите да е вследствие на мълния от тежката гръмотевична буря, разразила се наскоро в региона. Но това все пак е малко вероятно, понеже  жертвите са основно двата споменати вида риби.

Младен Добрев

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ