ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Измира риба в язовир „Мандра“ край Бургас

язовир "Мандра"

Мъртви риби в огромни количества задръстиха бреговете на язовир „Мандра“, откъм ж.к. „Меден рудник“. Според първите отзиви става дума за измрели бабушки и уклеи.

Веднага са подадени сигнали до компетентните институции. Инспектори от Регионалната инспекция по околната среда и водите и от Изпълнителната агенция по рибарство са на язовир „Мандра”. Взети са проби от водата в местността „Кален бурун“ и се очаква изследването да даде отговор за причините за внезапния мор по рибите.

Екоекспертите са на мнение, че става дума за задушаване заради намалени количества на кислород във водата. Цъфтежът е интензивен и при тихо време повърхността на язовира заприличва на блато.

Пострадали са най-податливите откъм обедняване на кислород във водата риби. Показателно е, че не са забелязани загинали каракуди и платики, които са по-издръжливи при такива аномалии.

Появи се хипотеза, че е възможно мора по рибите да е вследствие на мълния от тежката гръмотевична буря, разразила се наскоро в региона. Но това все пак е малко вероятно, понеже  жертвите са основно двата споменати вида риби.

Младен Добрев

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ