140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 19 септември

актуално 19 септември

ЯЗОВИР „СТУДЕН КЛАДЕНЕЦ“

Няколко сома в диапазона от 10 докъм 30 кг се извадиха през последните дни от тролингисти и може да се каже, че осмислиха усилията им да навъртат солиден километраж из водната шир на родопския язовир. От брега занимавка ста­ва предимно с каракуди и бабушки. Шаранджиите са много потайни и там никой не обича да се хвали с постиженията, а се знае, че има такива. Впрочем, биваците им обикновено са по най-труднодостъпните брегове, някои дори се извозват с лодки.

ЯЗОВИР „ГОРНИ ДЪБНИК“

Базираните биваци, които опасваха язовир „Горни Дъбник“ през цялото лято, към 19 септември постепенно се разреждат, а и няма кой знае какви вести за добър улов на шаран. По- вероятно е да се получи занимавка с платики и бабушки. Това при риболов на плувка или с фидерни въдици, в зависимост от предпочитанията. Рибите са от средна големина, но поне са активни за дълги периоди от деня.

ЯЗОВИР „БЕЛИ ЛОМ“

Вестите за този язовир започваха с добър улов на каракуди, но към 19 септември вече има и по-интересна информация. Хващат се шарани, пре­обладаващо неголеми, но пък влезли в мерни норми. Има и ма­ломерни, а някои риболовци забравят за етиката с тях. Караку­дите като че ли се отдръпнаха и не са така активни напоследък. Занимавка за плувкаджиите става най-вече с бабушки и дребни костурчета. Но там дънният риболов е най-практикуван.

ЯЗОВИР „ДОМЛЯН“

Усилено спадащо ниво и все по-оголени брегове – това е картината от средногорския язовир напоследък и тя не е изне­надваща за хората от „постоянното присъствие“. В тези условия рибата се отдръпна навътре и е доста трудна. Все пак с фидерни въдици може да се прилъже нещо, я каракуда, я платика. Най-ве­роятно с тези риби ще се спаси риболова. Но да не се изключва вариант на капотиране.

БАЛАСТРИЕРА ЧЕЛОПЕЧЕНЕ

Най-после положителни вести от тази софийска баластри­ера. Ловят се платики от всякакъв калибър, като има и единич­ни много едри, от така наречените „тави“. За разнообразие из­лизат и бабушки, и костури, ако твърдо се залага на червеите като стръв. Идват и заклети щукари с традиционните въдици на тапа, а при тях търпението често се възнаграждава. Инте­ресно е да се отбележи, че щуките нямат твърд хранителен режим и се хващат по всяко време на деня.

РЕКА ТУНДЖА

Доста добър улов на морунаши са направили риболовци в района на Елхово. Ловили са с болонези на плувка, като през цялото време на престоя са захранвали мястото и така са за­държали рибата на петното. Надолу по течението се хващат прилични каракуди, но там залагат повече на дънни или фи­дерни въдици. Възможни са бонуси от някой шаран, но такива битки са трудни, особено ако рибите надхвърлят 2-3 кг.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ