140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 26 септември

актуално 26 септември

ЯЗОВИР „ЦОНЕВО“

Доста добър риболов са направили спинингисти непосред­ствено след бурните ветрове, вилнели дни наред в Северна България. Към 26 септември костурите са били основен улов, на са извадени и щуки около мерните граници, и бели риби. Става дума за риболов от лодка със силиконови примамки, но и от брега за­мятат на спининг. По традиция уловът на костур през есента е популярен на „Цонево“. С мирните риби обаче положението е отчайващо – много труден и несигурен риболов и то основ­но с фидерни въдици.

ЯЗОВИР „МАНДРА“

Толкова много тарашен е този язовир край Бургас, толкова тонове риба извлякоха бракониерите, че цяло чудо е как има още риба, та да ловят и риболовци. Е, има. Шаранът може и да се загуби, но популацията на каракудата е такава, че достига и до хора с редовно заметнати въдици. Платиката също показва стабилно присъствие. С тези риби става занимавка за плувка­джиите по стената, с тях се тешат и фидеристи по обширната брегова ивица. И даже постигат доста добри резултати в дните от „златната есен“.

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

Спадането на водата в яз. „Жребчево” към 26 септември продължава и маловодието взема за­страшителни размери, а риболовците отново недоволстват от тази тенденция и изразяват претенции към енергийните интереси на частни ВЕЦ-ове. В такива условия рибата се отдръпна навътре и от брега почти нищо не се лови. То е показателно, че и биваците доста намаляха. Надеждите са с напредването на есента да се раздвижат хищниците. Костури вече ловят с джигов риболов от лодки, за белите риби трябва още да захлади.

ЯЗОВИР „МАЛКО ШАРКОВО“

Група шаранджии, престояла няколко денонощия на язо­вира, се похвали с 13-килограмов трофей и още няколко по- дребни. Това е добра новина на фона преобладаващо нега­тивните вести по отношение на шарана. По-скоро рибарите там се тешаха през лятото с каракуди. И те не са в изобилие, но поне са едри. Тепърва ще се набляга на хищниците, а в язовира има солидни костури, които заслужават внимание.

ЯЗОВИР „СОПОТ“

Няколко бели амура осмислиха престоя на запалените ша­ранджии на този язовир в средата на септември. Известно е за 23-килограмов трофей, има и други с подобни габарити. Мирните гиганти се ловят по утвърдена тактика – захранване на дистанция и вкарване на въдиците на хранителното петно. Така се хващат и шарани, но с по-скромни размери. От хищни­ците може да се разчита на бяла риба, костурът се загуби на този язовир.

РЕКА МАЛЪК ИСКЪР

Доста щуки се навъдиха в долното течение на този при­ток на река Искър. Споделят за хващани зъбати хищници в района на селата Караш и Хубавене, като имало и солидни щуки по 3-4 кг. Ловят ги най-добре на жива рибка, набавена от реката. Риболов на плувка обаче почти няма по това време. Ако излезе нещо, то ще е някое дребно кефалче или мренка.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ