140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 5 септември

актуално 5 септември

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Фидеристите продължават да трупат активи по бреговете в приустиевата част, под Самоковско шосе. Вярно, платики­те издребняха, но пък вече има и разнообразие, хващат се бабушки, идва и някоя каракуда. Започнаха да преследват и костурите, но пасажите все още са пръснати и трудно се намират. Тролингистите с лодки реализират епизодични ус­пехи. Неголеми сомчета докъм 5-6 кг налитат на примамките и то с много усилия и доста навъртян километраж.

ЯЗОВИР „ЯСТРЕБИНО“

Най-после вести за активизиране на шарана от този толкова харесван и посещаван язовир. Великотърновски риболовци, бивакували на Трескавишкия ръкав, откъм с. Панайот Хитово, се хвалят с няколко попадения в диапазона от 2-3 докъм 5-6 кг, което си е добра новина на фона на досегашната информация за хващани само маломерни шаранчета там. Нивото вече осе­заемо спада, но с оглед на отиващото си лято това е нормално. Дано не се стига до критични ситуации, познати отпреди две години.

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

И от „Жребеца“ към 5 септември идват вести за хващани шарани, но с уточнението, че това обикновено става в нощните часове. Случва се и бяла риба да налети на предложено рибе на дънна въдица по тъмно. През деня обаче слуката е доста скромна. Платики и каракуди почти не реагират. Все пак влизащите с лодки имат шансове да напипат пасаж с ко­стури и да направят зрелищна серия на силиконки. Имаше такива отзиви от края на август.

ЯЗОВИР „БЕЛМЕКЕН“

Високо разположеният язовир в Рила напоследък приятно изненадва риболовците с доста солидни костури. Хващат ги и на спининг, и с жива стръв – кой както предпочита. Раира­ните хищници трайно се настаниха там и вече са повече от пъстървите, които в миналото бяха единствени обитатели. Уточняваме, че „Белмекен“ (с 1923 м надморска височина) е най-високият язовир с насипна стена на Балканите.

ЯЗОВИР „ТОПОЛНИЦА“

Третият от поредицата язовири на река Тополница най-после попадна в нашето полезрение по хубав повод – силен риболов на костури. Това се случва в района на с. Мухово, откъм стената. Нивото вече е ниско, бреговете са стръмни, но пък риболовци са останали впечатлени от почти цело­дневната активност на хищниците и са натрупали много солиден улов. От мирните риби там може да се разчита на улов на бабушки и уклеи, но сега на мода са костурите.

РЕКА СТРУМА

Макар и да имаше някои перипетии, свързани с вдигането на водата при валежите към края на август, към 5 септември по Струма про­дължават да трупат активи с улов на скобар. По някои от оби­чайните места в района на Благоевград и надолу по течение­то към Симитли без улов никой няма да остане, ако спазва утвърдените правила: да разполага със захранка на хлебна основа и да лови със „снежинка“ (троха). Белите червеи може да привлекат мрени и по-дребни кефали.

Посетете нашата Фейсбук страницаhttps://www.facebook.com/lovIribolovBulgaria/

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ