ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Сърбия е шампион на световното по риболов на плувка, нашите с достойно представяне

световно на плувка нашите

С доста перипетии бе свързано организирането на 68-о Световното първенство на плувкаджиите в Хърватия по каналите на Стара Драва.

Заради продължителното засушаване и маловодието се наложи да бъдат ползвани два водоема, което допълнително усложни логистиката и цялостното провеждане. Ловеше се предимно дребна риба и то на дълбочини под метър в обширни участъци от каналите. Основен обект на внимание бяха каналните сомчета, но и те в огромната си част не надхвърляха 100-200 г. Другите хващани риби бяха уклеи и дребни бабушки. На всичко отгоре пасажите се изместваха и се налагаше бърза реакция от страна на състезателите със смяна на дистанция по време на състезанието.

световно на плувка нашите

Като добавим страхотната конкуренция от 33 участващи отбора може да стане ясно в какви условия протече този турнир и защо резултатите на състезателите са толкова близки. В много случаи грамове оформяха секторното класиране.

Още през първия ден тимът на Сърбия се представи силно и натрупа солиден аванс пред преследвачите.

Очевидно съседите напипаха верния ритъм и всичките им състезатели бяха с челни секторни места. Във втория манш имаше леки колебания при тях, но предвид голямата преднина от първия ден те финишираха като шампиони. Техни достойни подгласници станаха италианците, а тимът на Чехия взе бронза.

световно на плувка нашите

Четирима състезатели финишираха с по 3 наказателни точки (първо и второ секторно място в двата манша) и личното постижение трябваше да реши съдбата на титлата.

Световен индивидуален шампион стана Михаел Понграк (Хърватия) с улов от 19,345 кг, следван Митя Кметец (Словения) с 15,595 кг и Балаз Чореги (Унгария) с 15,065 кг.

Нашите състезатели в състав Калин Митранов, Аркади Райчин, Славчо Петров, Вальо Тотев и Диян Дяков положиха максимални усилия и може да се каже, че се представиха съвсем достойно. Те заеха 16-то място и са в първата половина на класирането, за което няма какво да ги корим.

световно на плувка нашите

Но нашите изразиха леко недоволство от представянето си при стеклите се обстоятелства и признаха, че са имали по-високи цели. Лош жребий попречи на най-опитния ни състезател Калин Митранов да се представи на обичайното ниво. При Аркади Райчин пък се наложило да се справя с трудности заради изобилие от водорасли, което нарушило ритъма му. Най-силно от нашите момчета се представи Славчо Петров, като през първия ден имаше второ място в сектора си. Водачът на нашите Ивайло Христов предоставяше актуална информация по време на състезанието с видеорепортажи и държа нашата риболовна общественост в течение със случващото се в Хърватия. Г-н Христов също изрази мнение, че българите са играли с много хъс и максимално раздаване, за което заслужават поздравления.

Отборно класиране

1. Сърбия – 31,5 н.т.

2. Италия – 42 н.т.

3. Чехия – 47 н.т.

4. Словения – 53 н.т.

5. Франция – 54 н.т.

6. Англия – 57 н.т.

7. Австрия – 58 н.т.

8. Хърватия – 59,5 н.т

9. Словакия – 60 н.т.

10. Унгария – 61 н.т.

16. България – 79 н.т.

Даниел ДОНКОВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ