140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 12 октомври

актуално 12 октомври

ЯЗОВИР „БЕЛИ ЛОМ“

В истински хит се превърна яз. Бели Лом“ към края на ля­тото и есента. Стигна се до там, че към 12 октомври в почивните дни трудно се намира място по най-подходящите и достъпни брегове. Такъв наплив не се помни от добрите стари времена, когато там се хващаха трофейни амури. Сега интересът е заради шараните, пуснати при скорошни зарибявания и израсли до около мерните норми. А измежду тях се извадиха и стари ша­рани от 5-6 докъм 10 кг.

ЯЗОВИР „КОПРИНКА“

Трудни дни преживяха рибарите на спадналия драстично язовир напоследък – заради променливото, често ветровито време. И все пак хищниците се отчитат доволно. Основно се ловят костури на спининг по скалистите брегове. Излиза и по някоя щука, на тапа с жива рибка за стръв. Фидеристи пък се тешат с платики и бабушки, но мирните риби се отдръпнаха навътре заради маловодието и са доста капризни напоследък.

ЯЗОВИР „МАЛЪК БЕГЛИК“

Този доста по-малък в сравнение с околните родопски язо­вири се очертава като предпочитана щукарска дестинация. По бреговете му всеки ден ще се видят хора със заметна­ти въдици на тапа. Излизат предимно неголеми щуки докъм кило, но са хващани и по-солидни „тигрици“ по 3-4 кг, каквито е доказано, че има там. Местните бабушки и костурчета са най-добрата стръв, понякога обаче е трудно да се набавят. Спинингистите също реализират улов, но все пак живите при­мамки са най-резултатни.

ЯЗОВИР „БЕБРЕШ“

И на този язовир към 12 октомври водата доста се отдръпна, но това е оби­чайно явление за сезона и не изненадва никого. В ранната есен шаранджии, базирани по западните брегове, се пох­валиха с някои успехи, а занапред на дневен ред излизат хищниците. Прави впечатление, че щуката бързо намери своята ниша и показва стабилно присъствие. При това във водоем, където почти няма водна растителност. Костури също има и то от всякаква големина.

БАЛАСТРИЕРА ДИНКАТА

Обширната водна площ на баластриерата край едноимен­ното село в Пазарджишка област мами рибарското око и пали страстите. Има и защо. Наскоро риболовец от гр. Септември е хванал 7-килограмова щука и още две по-малки с въдица на плувка и местна жива рибка за стръв. Припомняме, че от тази баластриера извадиха рекордната щука 15,2 кг в конкур­са „Най-голяма риба“ през миналата година.

РЕКА СТРУМА

Есенната Скобариада по Струма започна рано-рано. Силни серии се правят по някои „горещи“ зони в Благоевградско – на Бело поле, Монца, Железница. Масовите скобари са от средна големина (от половинка до кило), но пък в някои дни се правят ефектни серии. За тях – троха, а ако се лови на бели червеи ще се обадят и други риби: кефали, морунаши, мрени. Рибари се жалват, че нивото се люшка нагоре-надолу без видима причина. Оказва се, че е вследствие на работата на минивецове.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ