ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Къде какво кълве по родните водоеми към 5 октомври

актуално 5 октомври

ЧЕРНОМОРИЕТО

Все по-интересни вести идват към 5 октомври от нашето Черноморие. За появата на паламуд вече писахме, това е радост основно за професионалните рибари и кулинарите. Показателно е, че ценните риби вече се намират на големите рибни борси и то на приемливи цени. Любителите се радват най-много на риболов от брега, а там зарганите се превръщат в ос­новна цел и така ще е през цялата есен. Влизат с лодки и за сафрид и чернокоп – на чепарета. По морето сега е благодатно време.

РЕКА ДУНАВ

Биваци на шаранджии има почти по цялото ни крайбре­жие, но кой знае какви успехи с риби от „тежка категория“ няма. Хваща се по някой и друг бял амур, а шараните тази есен са доста пестеливи на изяви. Много популярен става риболовът на распери, заради който спинингисти от близо и далеч наобикалят реката. И други хищници, като щуки и бели риби могат да изненадат приятно по есенен Дунав.

РЕКА ЛЕФЕДЖА

На фона на общо взето постната картина по Янтра, инте­ресни новини към 5 октомври идват от този нейн приток. Скобари и морунаши ловят по вировете в землището на стражишкото село Бря­говица. Там има много перспективни места, които държат всякаква риба, включително и големи шарани. Впрочем, за хващани шарани споделят и по Янтра, докато сомаджиите все още са в очакване на по-добри дни.

РЕКА СТРЯМА

Големи поразии нанесе излязлата от коритото си река Стряма на карловските села и други населени места по трасето до вливането й в Марица. Трагедията за хората бе съпътствана и от загуби на рибовъди. Оказа се, че цели 30 тона американски пъстърви са отнесени от потопа. Голяма част от тях загинаха или бяха скоропостижно изловени, но все още има изобилие от живот в реката, заради което и ри­барското присъствие е засилено. Припомняме, че забрана за американката няма и тя може да се лови през зимните месеци.

ЯЗОВИР „ДОСПАТ“

Костурите са основна цел за всички риболовци, замята­щи въдици от брега. Ловят се и на спининг, и с всякакви от типичните за тях примамки. При това може да се направят и ефектни серии, ако се попадне на пасаж. От мирните риби на разположение все още са бабушките, готови да реагират при първата доза подадена захранка. Любителите на аме­рикански пъстърви влизат с лодки и търсят рибите в големи дълбочини.

ЯЗОВИР „ТИЧА“

Най-после добри вести за активизиране на хищниците на този язовир. След като почти през цялото лято риболовците се забавляваха основно с каракуди, платики и бабушки, сега спинингисти са направили много зрелищни излети с бели риби и костури. За „белките“ по-силни са били сутрешните часове, докато раираните бодливци са се разгорещили по вечерно време. Извадени са доста солидни костури, включи­телно и такива над половинка.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ