НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Къде какво кълве по родните водоеми към 16 ноември

актуално 16 ноември

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Към 16 ноември софиянци продължават да се застояват по бреговете под Са­моковско шосе и отсреща, откъм Филмовата къща и да търсят късмета си с фидерни въдици. Платиките са основна цел, изли­зат и бабушки, докато каракудите като че ли вече са в зимна ва­канция. Тепърва вниманието ще се пренасочва към хищниците, но заради мекото време през цялата есен рибите все още не са групирани. На комплекс „Щъркелово гнездо“ все още няма нищо интересно. Прави впечатление, че нивото е необичайно високо, в други години по това време вече видимо спада.

ЯЗОВИР „КОПРИНКА“

Влизат с лодки за бяла риба на джигови примамки, а някои излизат сос сомове – такава е картината на язовира тези дни. Ва­лентин Велчев, от гр. Казанлък, улови 13,5 кг сом (на снимката) и с удоволствие позира, за да се види, че на „Копринка“ действи­телно става интересен риболов. Нивото на водата е драстично спаднало, но това не пречи рибари да го наобикалят и по брего­вете. Там пък залагат основно на улов на костури – на джиг и на живи рибки. С фидерни въдици ловят платики и бабушки.

ЯЗОВИР „ГОРНИ ДЪБНИК“

Шаранджии реализираха улов на язовира даже и в първите дни на ноември. Такива вести идват от Телишкия ръкав. Обичай­ната слука по язовира обаче е друга: платики от средна големина – за фидерните въдици и костури – за спинингистите с джигови примамки. Впрочем, с живи рибки на плувка също се трупат акти­ви с костури от обичайните за язовира. За влизащите с лодки на тролинг целта са бели риби, но все още няма сигурен улов с тях.

ЯЗОВИР „ГОЛЯМ БЕГЛИК“

Повечето от родопските язовири по оста Батак-Доспат към 16 ноември са с ти­пичния есенен режим на риболов. Това означава масов улов на костури и по-редки бабушки. „Големият Беглик“ не прави изклю­чение, с една интересна добавка обаче – напоследък там се хва­ща и по някоя щука. Спинингистите трябва да знаят това и да се обезопасят с надежден повод, за да няма нелепи загуби. Впро­чем, щукари се застояват и на съседния язовир „Малък Беглик“.

РЕКА МАРИЦА

Все още пръснати риби и разнообразен улов за фидеристи и плувкаджии. За това споделят пловдивски рибари от така наре­ченото „постоянно присъствие“ и уточняват, че водата е ниска и бистра, което до известна степен затруднява риболова. Но с адекватна подготовка откъм такъми, захранка и стръв винаги може да се направи добър улов, включително и на едри мрени. В същото време хищниците са на приливи и отливи в изявите.

РЕКА РОСИЦА

Маловодна и относително кротка тече реката под стената на язовир „Ал. Стамболийски“. Плувкаджиите се отчитат с по някоя риба – кефал, морунаш, бабушка и в общи линии това са риби­те на разположение сега. В долното течение може да изненада приятно и бяла мряна. Местни експерти обаче чакат по-трайно застудяване, за да се групира рибата по вировете и да тръгне по-силен риболов по Росица.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ