140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 22 ноември

актуално 22 ноември

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Времето най-после застудя и влезе в нормални за напредва­щата есен норми. Но към 22 ноември на „Пясъка“ все още има шаранджии, които се надяват да вземат „последно де­сет“. Все пак по-благоразумните прибраха биваците в очакване на по-добри времена. Сега вниманието изцяло се пренасочва към хищниците – бели риби и костури и с тях забавленията ще продължат през цялата зима.

ЯЗОВИР „СТУДЕН КЛАДЕНЕЦ“

Присъствието на лодки стана обичайна картина напоследък в родопския язовир. Хващат бели риби, като почти изцяло вече се работи със силиконови имитации, за сметка на практикувания доскоро тролинг. Масовите риби са около кило или малко отгоре, но се случва да излязат и доста по-едри хищници. Припомняме, че няколко сома в диапазона между 10 и 20 кг вдигнаха адрена­лина на рибари тази есен. От брега при повече упорство с фи­дерни въдици може да се излъже някой морунаш или бабушка.

ЯЗОВИР „АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ“

И на този язовир към 22 ноември вниманието изцяло се пренасочи към рибите с хищен нрав. Имаше някои силни серии с костури и то с въдици от брега, но е важно да се напипа пасаж, за да стане интензивен риболов. Като че ли най-активни са раираните бодливци в сле­добедните часове. Риболовците с лодки наблягат на бели риби, но с доста променлив успех. Като цяло преобладават разочаро­ванията. Очаква се типичното зимно групиране на дребна риба (бабушки и уклеи) на Сипея.

ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“

Няколко платики от средна големина, уловени с фидерна въ­дица в района на Антонския залив – с такъв актив са си тръгнали софийски рибари, посетили язовира наскоро. Замятали са навъ­тре, на голяма дълбочина. На плувка – нищо. В същото време при риболов от лодка е извадена солидна бяла риба към 3 кг.

По-рано през есента спинингисти се похвалиха с хванати щуки, но по заливите откъм стената. Нивото е спаднало, но в рамките на нормалното за сезона.

БАЛАСТРИЕРА ДИНКАТА

Най-популярната щукарска дестинация в Пазарджишка об­ласт и тази есен се отчете подобаващо. Там се хванаха доста щуки от стандартните по кило, а е известно и за по-големи. Има и всякакви мирни риби, които бяха на разположение доскоро. Занапред ако ще се ходи там, то ще е само и единствено заради щуките. За тях сезонът продължава. Но да се набавят предвари­телно живи рибки, че на място трудно се хващат.

РЕКА ИСКЪР

За активизиране на скобари и морунаши по вировете при Чер­вен бряг споделят хора от „постоянното присъствие“. Има някак­во раздвижване и на друга популярна зимна дестинация – при с. Карлуково. И все пак да предупредим, че рибите все още не са настроени на зимен режим и показват някои капризи. Чува се и за хващани бели мрени по реката в средното и долното течение, но и този улов е доста несигурен.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ