ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Нова атракция на Дунав: Бели мрени

дунав бели мрени

С напредване на есента се стига и до очаквана смяна на приоритетите сред ри­боловците по Дунав. С по-трайното есен­но захлаждане идва времето на едрите бели мрени. Хващат се риби по 2-3 кг, че и по-големи, а битките с тези живи торпе­да са изключително зрелищни и с непредизвестен изход. Към края на октомври и началото на ноември идват вести за улов на бели мрени от различни региони по поречието.

Плевенчанинът Цветомир Конов (на снимката) лови бели мрени с фидерни въдици, с маркова захранка с аромат на сирене и грозд от бели червеи за стръв. Ударите са редки, но пък всяка извадена бяла мряна е спечелена битка и носи страхот­ни емоции. Има и други ефектни примам­ки, известни в гилдията и ползвани при дунавски риболов на бели мрени, така че в тази посока импровизациите винаги може да донесат успех.

дунав бели мрени

Цяла седмица следим по форумите коментари за тази нова/стара дунавска атракция. Хващали бели мрени и то преобладаващо едри. Вярно, атракция е, но за нас не е нещо ново. Лови­ли сме ги с приятеля ми и в предни години. Обикновено с напредването на есента намираме време да отско­чим до Дунав и то именно заради този толкова атрак­тивен и зрелищен риболов.

И сега сме заложили на позната дестинация – бре­говете в землището на с. Загражден, в Плевенска об­ласт. За два дни сме, с една нощувка, няма свободно време за по-дълъг престой. Но сме приготвили здрави фидерни въдици, ще зало­жим на класическия подход с фирмена захранка и бели червеи (на „грозд“). В мина­лото сме ползвали и други примамки, помня години­те, през които кашкавалът беше абсолютен хит, но времената се менят. Сега рибите имат други приори­тети.

Избрахме място в познат район, където и друг път сме бивакували. Случихме спокойно време, от онези продължили и в началото на ноември приятни дни.

Е, с хладно и леко мъгливо утро, но после се прояснява и слънцето гали нежно през целия следобед.

Нямаше бум в улова, за който някъде четохме. Ред­ки удари, но пък на риби от кило нагоре, така че не ни липсваха емоционални мо­менти. Наред с успехите, при които докарвахме мре­ните до кепа и се кротваха вътре, имаше и провали – скъсана линия от мощен напън, откачена при съ­противата, друга буквално измъкнала се със скок при загребването. Но пък не са ни оставяли да скучаем за дълги периоди. Тъкмо се омърлушим от бездействие за някой и друг час и ето удар.

дунав бели мрени

На плувка обаче поло­жението беше отчайващо. Имахме желание да се за­бавляваме и с болонези, но не се получи риболов. А направихме всичко необхо­димо, включително и с регу­лярно хранене.

Привечер на втория ден изсипахме живарника с ри­бите във водата и поехме обратно. Щяхме да сме удо­влетворени от преживяно­то, но имахме неприятности с ужасно разбитите пътища в района. Спукахме гума в една дълбока дупка, изкри­вихме джанта и се наложи да висим по сервизи, дока­то ни оправят колата. Това беше лъжичката катран в кацата с мед…

***

Село Загражден в община Гулянци е разположено по ниския дунавски бряг, южно от дигата на Чернополската низина – една от най-голе­мите бивши заливни тераси на Дунав. На запад са села­та Байкал и Гиген, а на из­ток – Дъбован. В близост на северозапад е румънският остров Корабия.

Даниел ДОНКОВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ