ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Паламудските празници по Южното Черноморие продължават (ВИДЕО)

паламудските празници

Голямо имане по морето тази есен! Пасажи с паламуд дойдоха по нашето южно крайбрежие още от средата на септември. Ловиха ги през целия октомври, а паламудските празници продължават и през ноември.

За пълни мрежи и лодки на професионалните рибари споменавахме многократно, но  доволно ловят и любители с лодки.

Прииждат мераклии от цялата страна, има риболовци от София и Пловдив, идват и варненци, понеже при тях няма паламуд.

Паламудските празници са в морето от Приморско и надолу към Царево и Ахтопол. Но пасажите се придържат доста навътре, на 3-5 км от бреговете. Любителите залагат всякакви въдици и теглят примамките с разни имитации на по-бавен ход, на тролинг.

Напипа ли се пасаж, става голям екшън, понеже рибите са изключително силни и борбени. Накичат ли се по две-три без проблеми късат линията, дори да е наглед с надеждно влакно. Едни ползват монофили, други работят с флуорокарбон, всеки според вижданията си. 

Такова изобилие от паламуд по нашето крайбрежие не е имало поне от 15 години, припомнят експерти. При това рибите се задържаха вече 2 месеца и много е вероятно още да се застоят, заради задържалото се спокойно време. Същевременно нараснаха неимоверно. Първите хващани паламуди бяха по половинка, а напоследък преобладават парчета от кило нагоре.

Само че професионалните рибари, вместо да се радват на богатия улов, пак страдат заради ниски изкупни цени, с които търговците ги притискат. В изобилни дни изкупуват паламуда на 4 лева за килограм, а после цената му скача поне тройно. И то по рибните борси в приморските градове. Докато стигне във вътрешността на страната, цаната отива още нагоре.

И чернокоп се лови по морето, при това в доста големи количества, каквито не е имало в близките години. И зарган все още дърпат от скалисти брегове. Но всякакви други риби остават на заден план при изобилието от паламуд.

        ***

Повече подробности за улова на паламуд – като техника, тактика и стратегия – ще научите в 12 брой на сп. „Лов и риболов“.

Младен Добрев

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ