ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Почистват яз. „Панчарево“ с риби мелиоратори, предвиждат забрана за риболова

мелиоратори панчарево

Обрастването на Панчаревското езеро, както е известен този язовир сред обществеността, взема застрашителни размери. Същевременно се наблюдава и затлачване, особено в обширни райони в приустиевата част. Властите предприемат първата, по-лека и по-евтина стъпка по почистване на водната растителност – чрез риби мелиоратори. За целта във водите на езерото наскоро пуснаха 15 хиляди млади рибки – толстолоб и бял амур.

Средствата за зарибяването в размер на около 20 хиляди лева са осигурени от Югозападното държано предприятие, което откликна радушно на инициативата. Зарибителният материал е с отлично качество и загуби при транспорта не са допуснати.

Идеята да се проведе такъв тип зарибяване е на кмета на района Николай Гюров. Възприета е добре от ръководството на Министерството на земеделието и кампанията е организирана. На самото зарибяване присъства зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов, който сподели:

 „Наясно сме с лошото екологично състояние на язовира – затревен, заблатен, с много наноси. Ще тръгнем с по-лесните методи за почистване. Първо със зарибяване с подходящите риби. Ако не успеем, ще трябва да търсим и други механизми, които са доста по-скъпи и по-трудоемки. Ако има ефект, догодина може да последва и ново зарибяване.”

мелиоратори панчарево

И още от думите на ресорния зам.-министър. Ще се проучи възможността да се забрани любителския риболов за една година. Това ще бъде обсъдено с Министерството на околната среда и водите, както и с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.  Наясно са обаче, че няма да е много комфортно за риболовците от София и региона, понеже това е любим и масово посещаван водоем. Все пак може да се наложи такава мярка, за да оцелеят рибите мелиоратори  и да има ефект от начинанието.

Припомняме, че преди време Министерството на земеделието възложи проектиране за почистване чашата на язовир „Панчарево“, но така и не се намери адекватно решение на проблема. В крайна сметка много е вероятно все пак да се стигне и до тази стъпка.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ