НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Сензация! Уловиха шаран 22 кг от река Малък Искър

шаран малък искър

Заглавието е бомбастично, но си заслужава! Хванаха 22 кг шаран от река Малък Искър, при гр. Роман. Това ако не е риболовна сензация, та кое!

Късметлията е Павел Миховски (на 32 г.) от с. Видраре, общ. Правец. Бил на реката заедно с баща си Васил Миховски с намерение да търсят бели мрени, но нямали слука с тях и по някое време презаредил въдиците с царевица, да чакат шаран.

шаран малък искър

Последвал мощен удар по обяд, счупена стойка и догонена във водата въдица. След тежка 20-минутна битка се явили нови перипетии: счупена глава на кепа от тежестта на туловището.

Все пак всичко завършило щастливо и огромната риба е извадена на брега, с активната помощ на колега от съседен бивак на име Веско Павлов. Той пък се оказал стар познат на майстора, но това уточнили впоследствие.

шаран малък искър

Това е личен рекорд в риболова за Павел Миховски, с който той с удоволствие се включва в нашия конкурс. Интересно е, че трофеят е налетял на 4 царевични зърна, нанизани директно на куката. Другите въдици са били с монтаж „на косъм“, но не са докоснати. А още по-интересно е, че е хванат в неголяма река, където е трудно да се повярва, че се подвизават такива трофеи.

***

Река Малки Искър извира от подножието на връх Мургана (1639 м.) в Етрополския дял на Стара планина. Там е известна под името Равна река. Спуска се като планински поток на север-северозапад и едва след Етрополе укротява водите си, като навлиза в Етрополската котловина. Преминава през нея в посока североизток и след село Лъга навлиза в пролом, после пресича Джурковската котловина и при село Видраре отново се вмъква в красив пролом като променя направлението си за пореден път. Навлизайки в равнината преминава през землищата на селата Среди рът, Караш, Хубавене. При гр. Роман се разширява и забавя течението си, оформяйки прекрасни вирове. След като измине път от 85,5 км се влива в река Искър като десен приток.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ