НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Интересна идея за тролингисти и спинингисти – С плиткогазещ воблер на критична дълбочина

плиткогазещ воблер

Едритe хищни риби в големите затворени водо­еми се придържат в участъци със значителни дъл­бочини. Обикновено в дънни ями, в подножието на скатове, в руслото на преминавалата някога река. Как да ги провокираме, ако обичайните дълбокогазе­щи примамки не са резултатни.

В късна есен или през зима­та най-популярен сред спинин­гистите, а и сред любителите на тролинга е джиговият ри­болов, който благодарение на солидната си тежест (оловна джиг глава) позволява без уси­лия ще обловят дълбочини от порядъка на 10-20 метра, дори повече. Само че в практиката понякога ще установим, че той не винаги е удачен. Упорства­ли сме дълго с джига, обло­вили сме целия район, без да регистрираме кълване.

плиткогазещ воблер

Налага се да предприемем някаква промяна

Логично е да търсим реали­зация с някой дълбокогазещ воблер. Ако обаче се окаже, че дълбочината е значителна, не всички от наличните моде­ли могат да слязат до дъното. Ще се наложи доста голямо от­пускане на влакно, а така при­мамката се отдалечава твърде много от лодката. Освен това играта им не ни вдъхва особе­ни надежди. Обхождаме отно­во с лодката най-надеждните територии и пак нищо. Така или иначе, отказваме се и от това начинание. Но е рано да вди­гаме бялото знаме. Има още една възможност, вече изпроб­вана от руски рибари и дала неочаквано добри резултати.

плиткогазещ воблер

Идеята е да ползваме плит­когазещ воблер, но да го спус­нем на критично голяма дълбо­чина. Играта му определено е по-атрактивна и може би това е шансът да пробудим

задремалия хищнически инстинкт

на някой трофей. Но как да слезе до дъното? Решението е оловна тежест от 30-50 г, при­вързана със здрав повод от около метър.

Има различни варианти на монтаж към основната линия, но най-прост и същевременно надежден е

да се ползва троен вирбел

и към допълнителното трето ухо да се върже повода на те­жестта.

Тук вероятно ще се сблъска­ме с проблем при замятането, понеже допълнителното утеж­нение лесно се усуква около основната линия. Не е нужно да извършваме силен мах, просто пускаме примамката непосредствено до борда на лодката и изчакваме да стигне до дъното. Оставяме отворен бигела на макарата и се из­местваме встрани, примерно на стотина метра. После бав­но придърпваме линията. Ако дъното е чисто от закачки, тази примамка има всички шансове да съблазни нещо голямо. На такава дълбочина дребни риби просто няма.

Руските колеги са правили опити в подобна ситуация със 7-сантиметров воблер Rapala Original Floater с дълбочина на газене 0,9 м, привързан с по­вод 1,20 м.

плиткогазещ воблер

Атакуван е неколкократно

по време на изпитанията, като са извадени две солидни бели риби.

Ето как един нетрадиционен подход може да се окаже при­ ятната изненада за деня и да ни донесе толкова жадуваните емоции. Е, с такова творение няма как да се обхожда цялата водна площ, но е уместно да се пробва в район, за който се знае, че държи трофейни риби, а те така и не искат да реагират на предлаганите им стандарт­ни примамки.

Динко ДИНЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ