ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Къде какво кълве по родните водоеми към 28 декември

актуално 28 декември

Сухото и сравнително спокойно време по коледните празници позволи много риболовци да се отправят по реки и язовири и да си потърсят късмета с въдици. Да „начешат крастата“, както се казва. Ето някои по-интересни факти към 28 декември.

ЯЗОВИР „ИСКЪР”

Софиянци по традиция щурмуват близкия до столицата и най-голям в страната язовир „Искър”. Към 28 декември доста хора се групират по бреговете на залива при комплекс „Щъркелово гнездо“. Костурите там вече са основна цел, но изявите им са концентрирани за кратък период в сутрешните часове. В спокойни дни и при слънчево време за активизира уклей и то най-вече след обяд. Преобладават средни по големина рибки, едрите, наричани „искърски скумрии“ засега ги няма.

СОФИЙСКИТЕ БАЛАСТРИЕРИ

Запалени щукари все още наобикалят баластриерните водоеми около столицата с надежда да хванат „последно десет“. Има вести за хваната солидна щука с тегло 5+ кг на Долни Богров и това като че ли е най-надеждната дестинация за такава вече типично зимна мисия. На Челопечене пък може да се потърси костур. По преминаващата наблизо Лесновска река също има рибари – ловят кефали, но с променлив успех.

ЯЗОВИР „КЪРДЖАЛИ“

Интересен излет са реализирали риболовци на популярния родопски язовир в дните преди празниците. Замятали са с фидерни въдици на голяма дистанция и дълбочина и са ловили солидни бабушки – все риби от порядъка на 150-200 г. Нивото е драстично спаднало, язовирът шокира на пръв поглед с доста свитата си чаша и с оголени скалисти брегове, но такава картина за сезона явно трябва да се приема за нормална.

 ЯЗОВИР „ЯСТРЕБИНО“

Все още може да се прилъже някоя бяла риба при замятане на спининг от брега (със силиконови примамки), но с оглед на настъпващата зима слуката никак не е сигурна. А и не е ясно докога ще има все още открита от лед вода, най-вероятно до първото трайно застудяване.     

 РЕКА МАРИЦА

 Групирани по определени места риби (типичните зимовища) и труден риболов по Марица, най-вече заради малката и бистра вода. Това споделят пловдивчани, които се навъртат по баражите на реката в града и хващат по някой скобар, кефал, морунаш. Това в общи линии са рибите, с които ще става риболов на плувка през зимата.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ