140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 23 януари

актуално 23 януари

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

След известно затишие в дните от началото на тази година, към 23 януари на „Жребеца“ отново потръгна риболов от лодка с джигови примами. Белите риби сякаш поиздребняха, но пък измежду тях попадат и единични едри костури, което се приема добре от риболовците. В района на Римския мост продължават да се трупат много хора в търсене на динамика с улов на дребни риби. В почивните дни става доста пренаселено по брегове­те. Навъртат се и бракониери с „парашути“, обикновено от местния цигански контингент.

РЕКА ИСКЪР

Една от зимните топдестинации по реката – вировете край гр. Червен бряг, е актуална и сега, въпреки че няма зима. Ловят се основно скобари и морунаши от средна големина. Трябва да се знае обаче, че рибите често показват капризи и не е ясно в коя част на деня ще се активизират. Понякога това става чак в късните следобедни часове. Около мостовете при с. Карлуково също се групират рибари, а отзивите от там са противоречиви.

РЕКА ОСЪМ

Интензивен риболов става по река Осъм към 23 януари, в отсечката меж­ду селата Козар Белене (общ. Левски) и Деляновци (общ. Свищов). Там реката пресича главния път от София за Ва­рна. Теренът е равнинен и има множество възможности за достъп до бреговете. Лови се основно кефал и морунаш. Факт е, че на утвърдените като най-дашни места идват много риба­ри от близо и далеч. Е, не всеки пълни живарника, но все по нещо се пуска вътре.

РЕКА РОСИЦА

Преобладаващо маловодна и избистрена тече реката под стената на язовир „Ал. Стамболийски“. Опитни рибари се усамотяват по някои по-дълбоки вирове и излъгват единични едри кефали. Има и трофеи по 1,5-2 кг, но са изключително трудни и този риболов не е за всеки. В долното течение доста хора се събират по вировете при с. Ресен. Хваща се риба, но не е това, което беше преди години. Сякаш реномето на Ресен като зимната топдестинация по река Росица отшумя.

РЕКА МЕСТА

Редки скобари и още по-редки кефали – такива са пре­обладаващо негативните отзиви на хора от „постоянното присъствие“ по реката. А в недалечното минало на Места се случваше да се хване повече риба отколкото на Струма. Откакто премина потопа преди две години и коренно проме­ни речното русло, в реката няма този живот, какъвто имаше.

ЯЗОВИР „СУХОДОЛ“

И тази зима язовирът край софийския квартал Люлин се очертава като интересна и атрактивна пъстървова дести­нация за любителите на платения риболов от столицата и околните селища. Зарибяват го редовно и то все с отраснали риби. Там се хващат и трофейни американки по 2-3 кг, което си е голяма атракция. Е, топлолюбивите риби сега са във ваканция, но с пъстърви винаги може да се направи интере­сен риболов. Засега в открита вода, а ако най-после настъпи зима и задържи студено време за по-дълъг период – може и на лед.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ