ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Отново ще приемем световни първенства в риболовните дисциплини

българия световни първенства

В БФРС е получено уведомление от Между­народната федерация по риболов (ФИПС-ед), че са одобрени три кандидатури на България за домакин на световни първенства през 2023 и 2024 г. Страната ни ще бъде домакин на най-големия международен риболовен форум както следва:

13-14 май 2023 г., гр. Девин – Световно първенство по улов на хищна риба от бре­га с изкуствени примамки (спинингов рибо­лов на пъстърва)

2024 г., Гребен канал, Пловдив – Све­товно първенство на плувка, категории Мастърс, Ветерани и Инвалиди

2024 г., Гребен канал, Пловдив – Светов­но първенство по метод фидер

Президентът на ФИПС-ед проф. Уго Клау­дио Матеоли е разяснил в разговор с ръковод­ството на БФРС, че кандидатурата за спинин­га е била предпочетена пред тази на Италия. Взети са предвид отличната организация на предишното световно в същата дисциплина през 2021 г. на същото място, както и рекорд­ните резултати по отношение на уловените риби – най-много хванати бройки в 19-годиш­ната история на дисциплината. Спешното възлагане на домакинството се наложи за­ради това, че шампионатът трябваше да се проведе в Румъния, но северните ни съседи имали организационни проблеми и са отказа­ли домакинството.

българия световни първенства

Относно организацията на мондиала за Мастърс, Ветерани и Инвалиди, както и за световното по Метод фидер, проф. Матеоли и членът на техническия комитет на ФИПС Ян ван Шендъл подчертаха, че каналът в Плов­див се явява едно от най-елитните съоръже­ния за спортен риболов в Европа. За метода БФРС получи препоръка да извърши зарибя­ване на Канала с шаран, което беше изразено като готовност още при подаването на кан­дидатурата. Припомняме също, че в края на април София ще бъде домакин на 44 Конгрес на световната конфедерация по спортен ри­болов ЦИПС.

През последните 7 години България вече организира 6 световни първенства в различни риболовни дисциплини – по едно на плувка, фидер за клубове и на лед, както и по две на пъстървов спининг и улов на пъстърва с жива стръв.

Припомняме, че нашият национален отбор по спининг взе бронзовите медали на дома­кинския мондиал през 2021 г., проведен на река Въча, а Георги Гетов стана световен вицешампион. Тогава всички експерти бяха единодушни, че сме имали реален шанс да бъдем шампиони. Е, сега българите ще имат възможност да се реваншират. Нали казват, че у дома и стените помагат…

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ