140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 22 февруари

актуално 22 февруари

ЯЗОВИР „МАЛЪК БЕГЛИК“

Това е най-сигурната зимна дестинация за подледен ри­болов в Роподите. Ловят се преобладаващо дребни костури и бабушки, каквато е обичайната картина и през други зими. На мормишка, с добавка от естествена стръв. Опитите за риболов на дупка на „Големия Беглик“ са се оказали ялови, без улов. На „Широка поляна“ ледът не е бил стабилен, а на „Блатото“ са хващани само дребосъци. Това е картината от разузнавателен рейд на софийска група подледни риболовци през миналата седмица, но предупреждаваме, че обстанов­ката е много динамична и ледената покривка ще трябва да се проверява ден за ден.

РЕКА ИСКЪР

Като че ли към 22 февруари зачестиха отзивите за добър риболов от различ­ни участъци по р. Искър – при Карлуково, Червен бряг, Гиген. Ловят се основно скобари и морунаши. Може да се каже, че се активизираха скобарите и това определено е вследствие на трайното застудяване на времето. Масовите са от средна големина, но пък в някои дни се правят впечатляващи серии. Разбира се, изисква си и адекватно захранване, което е неиз­менна част от тактиката на риболова.

РЕКА ТУНДЖА

За трофейни кефали, хващани по реката на спининг в ра­йона на сливенското село Червенаково, писахме наскоро. Но за плувкаджиите също има възможности за добър улов. Най- многобройни са морунашите – пасажи има по цялото средно и долно течение на реката, та чак до напускане на пределите на страната ни. Може да дойдат и другите риби от Голямата зимна тройка (скобари и кефали), те все пак са предимно съ­пътстващ улов. Доста щуки се извадиха тази зима по Тунджа, но вече са под забрана.

РЕКА ОГОСТА

Сезонът тръгна ударно за пъстърваджиите в най-популяр­ната пъстървова зона – градската част на реката в Монта­на, непосредствено след стената на язовир „Огоста“. Още в първите дни се хванаха доста балканки и американки, има­ше и трофейни попадения. После настъпи видимо затишие в поредицата ледени дни и това е обяснимо предвид изцяло минусовите температури. Към 22 февруари има ново активизиране на рибите, но все пак са трудни и не бива да се очакват чудеса. Надолу по течението, в района на с. Владимирово, са хва­щани едри кефали.

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Пловдивски риболовци са направили поредния силен из­лет с лодка на язовира. Въпреки студеното време и изцяло минусовите температури (влезли са при минус 8 градуса), са имали добри резултати на джиг в най-дълбока вода от 15-18 метра. Хванали са няколко бели риби и даже един трофеен костур, като печелившата силиконка за деня е била с цвят брокат. От брега засега няма желаещи да си пробват късме­та. Имаше известен отлив от рибари заради застудяването през февруари, но все пак на „Пясъка“ може да се получи риболов.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ