ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Голяма екоакция в София – Почистваха река Искър под „Панчарево“

екоакция искър

Повече от 200 риболовци, еколози и будни граждани от София и региона се отзоваха на поканата на сдружение „Искър-София“ за щателно почистване на р. Искър от стената на язовир „Панчарево“ до Цариградско шосе.

Това е най-масовата екоакция, провеждана в последните години у нас. Интересно е да се отбележи, че в групата имаше и около 40 китайци – служители на посолството и студенти, които са се включили по своя инициатива.

екоакция искър

Организаторите осигуриха чували за смет и ръкавици, но чувалите толкова бързо се изчерпаха, че се наложи спешно да доставят други.

Почистваха се и бреговете, и самото корито на реката.

екоакция искър

Обособени бяха 5 пункта за събиране на отпадъците, понеже обхванатата територия е доста обширна. От там бяха извозени със сметосъбиращи камиони.

Активисти от сдружението обявиха, че целта е да се намали натиска върху природната среда в зоната и да се предизвика обществен интерес към опазване на реката, която в тази си част е превърната на бунище.

екоакция искър

Тази екоакция се осъществи със съдействието на „Спаси София“, СО Район Панчарево, Югозападно държавно предприятие, Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне.

Георги Мутавджийски от сдружение „Искър-София“ сподели:

„През месец февруари активни риболовци от София се събрахме и създадохме сдружение в обществена полза „Искър-София“. Целта ни е да направим река Искър в частта от стената на язовир „Панчарево“ до бул. „Цариградско шосе“ привлекателно място за отдих и разходка. Разбира се, с риби в реката, които всеки ентусиаст с въдица в ръка да се опита да хване.

Екоакцията е първото голямо събитие, което организираме. В почистването на реката като съорганизатори участват сдружения от Герман и еколози. Всеки е добре дошъл. Както виждате, даже и много китайски граждани се включиха по собствена инициатива.

Искаме да покажем, че сме тук, че сме загрижени и няма да позволим повече нашата река да се убива! Ще работим за това река Искър да придобие повече популярност сред добросъвестните риболовци и да стане притегателно място за разходка на жителите и гостите на София…“

Младен Добрев

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ