НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Къде какво кълве по родните водоеми към 21 март

актуално 21 март

ЯЗОВИР „ЦОНЕВО“

Пролетното шоу с белите риби приключи заради влязлата в сила забрана, но в язовира има сом, а това дава шансове на тролингисти и кльонкаджии, които ще продължат да влизат с лодки. Тепърва ще се активизират и мирните риби. По брего­вете около Чудните скали вече наобикалят рибари, но първите отзиви са за все още мижава активност, предвид влизащата ледена вода от река Луда Камчия. С всеки изминал ден обаче нещата там ще се подобряват.

ЯЗОВИР „БЕБРЕШ“

Все още с доста ниско ниво заради безснежната зима, язовир „Бебреш“ към 21 март се атакува от мераклии за динами­чен пролетен риболов. Сега идват предимно около устието. В благодатно време се лови „шарена“ риба: костури, бабушки, кефали, уклеи. Но да предупредим, там риболовът е труден и ден с ден не си приличат. Хора от „постоянното присъствие“ споделят, че по-силни периоди се отчитат в следобедно време или дори чак привечер. Който е по-търпелив – печели.

ЯЗОВИР „КАВАЦИТЕ“

Каракуди избиха в приустиевата част на язовира край гр. Попово, където бреговете в обширни територии са опасани с плантации от шавари. Предприемчиви риболовци плувкаджии замятат около тях и постигат някои успехи, ако времето е спо­койно и слънчево. Топпримамката сега за каракудите е торен червей. На бял червей пък се обаждат бабушки. Прави впечат­ление, че голямата популация от уклей в този язовир се загуби. Ловеше се повсеместно през пролетта, но вече не е така.

БАЛАСТРИЕРА ШАНОВО

Пресевните на Тунджа в Старозагорско са интересни про­летни дестинации за рибари от близо и далеч. Към 21 март първите отзиви идват от баластриера Шаново, където вече са ловили бабушки. Впрочем, това са първите показали се риби, но там има доста голямо разнообразие от мирни обитатели и хищници, които те­първа ще излизат на сцената. На баластриера Ягода при едно­именното село също става интересен риболов.

РЕКА ЯНТРА

Тръгнаха първите сомове по Янтра и това е на обичайните места – меандрите на реката в района на Велико Търново. Вся­ка пролет първо там се раздвижват мустакатите хищници, за радост на рибарите от Старопрестолния град. Чува се за хва­щани риби от 2-3 докъм 7-8 кг, на жива рибка за стръв или на пясъчен червей. Надолу по реката става и приличен риболов на плувка по обичайните дестинации. Ловят скобари, кефали и морунаши.

РЕКА ТУНДЖА

На територията на област Ямбол продължава да върви си­лен риболов по реката. Ловят кабакулак и чумурлига. Това са местните наименования на кефал и морунаш. Работи се основ­но с въдици на плувка, а белите червеи се ползват и за стръв, и за захранка. Реката почти цяла зима тече маловодна, а рибата беше групирана по определени вирове. Сега е време да се раз­пръсне, а и с настъпването на пролетта видовото разнообразие ще се увеличи. Все пак там има сомове и шарани, които про­дължават да палят страстите в рибарската общност.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ