НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Къде какво кълве по родните водоеми към 28 март

актуално 28 март

ЯЗОВИР „АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ“

По утвърдена във времето традиция, първи на язовира се раздвижват уклеите. И тази година към 28 март стана така, при това заради подранилата пролет риболовът тръгна по-рано от обичайното. Разбира се, по обичайните места в ръкави и плитки участъци, където пасажите навлизат по това време. Стига само да се случи спокойно и слънчево време. Бабуш­ките също са алтернатива в риболова, а каракудите ще се активизират малко по-късно.

ЯЗОВИР „ОГНЯНОВО“

Солидни кефали бяха зарадвали плувкаджии още в на­чалото на март, когато се усети първи полъх на пролетта. Ловени са на бели червеи, но след ритмично захранване с тях. Тепърва там ще се струпват любители на плувкаджий­ския риболов, заради уклеи и бабушки. Трябва да се каже обаче, че рибните ресурси са доста скромни, далеч от това, което беше в доброто старо време. На всичко отгоре сега и нивото е драстичнно ниско и няма изгледи язовирът да се напълни тази пролет.

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Плитките участъци на двата обособени ръкава Крушов­ски и Беловишки на яз. „Пясъчник“ към 28 март са окупирани от рибари и това не е случайно. Ловят каракуди с различна големина, от средни до прилично едри. По-рядко излиза и по някоя ба­бушка. Засега шарани няма, но всеки момент се очакват и първи попадения. До влизане в сила на забраната там ще е пренаселено, а в почивните дни дори трудно се намира свободно място по бреговете.

БАЛАСТРИЕРА КРИВИНА

И на двете баластриери в околностите на едноименното софийско село става риболов. Разбира се, на платената рибите са повече и по-стойностни. Но и на свободната се хвалят с първи хванати каракуди, при това преобладаващо едри. Там има и солидни костури, за които си заслужава чо­век да се потруди със спининговата въдица или да им пред­ложи жива примамка – каквато и да е дребна рибка.

РЕКА ИСКЪР

Морунаши и то с впечатляващи габарити ловят по долно­то течение на реката. Последни вести за силен риболов има при гр. Искър, след моста в посока гр. Кнежа. В отсечката между селата Долни Луковит и Староселци също е правен добър улов. Тези риби навлизат на големи пасажи от Ду­нав през пролетта, за да дадат поколение и риболовът им е много популярен по това време. От Искърското дефиле спинингисти се хвалят с попадения от трофейни кефали.

РЕКА МАРИЦА

Настъпи някакво странно пролетно затишие в риболова на плувка. Показателно е, че в Пловдив и околностите няма много рибари напоследък. Е, спинингистите си търсят къс­мета и удрят предимно по някой кефал. Всеки очаква сом, но засега мустакатият хищник не впечатлява с изявите. Ще му трябва още малко време и затопляне на водата. Дълго време реката течеше маловодна, но валежите напоследък вероятно ще променят картината.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ