НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

На язовир „Искър“ тръгнаха платики

язовир искър платики

Доколко е новина това, че платики се ловят в приустиевата част на язовир „Искър“? В минали години беше дългоочаквана вест, а сега не е чак толкова. Защо ли, ами защото те не са спирали да кълват и през типично зимните месеци. Кога повече, кога по-малко, според времето и моментното им настроение. Но и в наглед неподходящи дни най-упоритите рибари спасяваха капото с някоя риба.

При тази мека и почти безснежна зима имаше само еднократно по-трайно застудяване в средата на февруари, когато в устието се образува тънка ледена кора и риболовът замря.

язовир искър платики

Но това беше за седмица, после пак омекна, ледът се стопи бързо-бързо и фидеристите отново атакуваха с добре познатата тактика. Уточняваме: със замятане на по-голяма дистанция и с подаване на вездесъщите червеи за стръв – бели, торни или комбинации между тях.

В хранилките пък се слагат всякакви ароматни вкусотии, които възбуждат и без друго изостреното обоняние на тези риби.

Въпреки разсъжденията на тема новина ли са подранилите платики на язовира, да предложим и факти от последните дни.

Изявеният фидерист Иван Терзийски е провел два излета в първите дни на март. При първия е хванал 6 платики, а при втория – 14 риби. В добавка е имало и бабушки.

язовир искър платики

Замятал е на дистнация от 50-60 метра, като е работил с две въдици на две различни петна. Бил е на брега под Самоковско шосе, на около 200 м от Римския мост в посока Щъркелово гнездо.

По-силно са се представили рибите в сутрешните часове. Към обяд кълването се е разредило, но все пак не е секнало напълно.

И така, платиките вече кълват уверено на язовир „Искър“. Да кажем тръгнаха, макар че тази зима изобщо не са спирали с изявите. С всеки изминал ден интересът към този риболов ще се засилва, а рибарите ще се множат…

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ