НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Украйна стана световен шампион по подледен риболов

украйна подледен риболов

Общо 11 национални гар­нитури (9 от Европа, Монго­лия и САЩ) взеха участие в проведеното в Естония XIX световно първенство по под­леден риболов. На обширното замръзнало езеро Виарстяри край гр. Тарту в източната част на страната се разиграха зре­лищни спортни битки в типич­но зимна обстановка – дебела снежна покривка и превалява­ния от сняг.

До известна сте­пен картината приличаше на тази от проведеното у нас све­товно първенство през 2019 г. на язовир „Широка поляна“. Този път наш отбор нямаше на най-големия междунаро­ден форум, заради непрове­дено вътрешно първенство, за което писахме наскоро, а и хронична липса на финансова подкрепа.

След първия манш на ес­тонски лед начело застана тимът на Латвия, следван от Украйна и Литва. Но отборите са с много изравнени възмож­ности и за всички беше ясно, че титлата и призовите места ще се разпределят през вто­рия ден.

украйна подледен риболов

Тогава украинците играха много силно и буквал­но смазаха конкуренцията, спечелвайки поредна титла в своя актив в единствената изцяло зимна дисциплина на риболовните спортове.

Литва трябваше да се задоволи с второто място и сребърните медали, а бронзовите отли­чия са за Латвия. Домакините от Естония имаха амбиции за призово класиране, но в крайна сметка се наредиха на 8-мо място.

Приятно изнена­да тимът на Монголия, заел призовата 6-та позиция. Тези момчета дойдоха на наше­то световно първенство като пълни дебютанти и само за няколко години бележат стра­хотен напредък.

украйна подледен риболов

Индивидуален шампион е Олексий Зайко от Украйна, следван от Андрес Джеръмс от Латвия и Игор Новгородски от Украйна.

На леда на естонското езе­ро се ловиха разнообразни риби, но сякаш преобладава­ха платиките. В хода на бит­ките се реализираше отборен улов от 25-35 кг за един манш, което говори и за стабилни ко­личества риба, реализирани от 11-те отбора.

Крайно класиране

1. Украйна – 24 н.т.

2. Литва – 40 н.т.

3. Латвия – 46 н.т.

4. Норвегия – 51 н.т.

5. Полша – 58 н.т.

6. Монголия – 65 н.т.

7. Финландия – 66 н.т.

8. Естония – 66 н.т.

9. Швеция – 74 н.т.

10. САЩ – 75 н.т.

11. Румъния – 95 н.т.

Ивайло ДИМИТРОВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ