НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

България е световен шампион в спининга

спининг световен шампион

Невероятен, невиждан, грандиозен успех на българския състезателен риболов! Спечелихме световната титла – и отборно, и индивидуално – в проведеното на река Въча край гр. Девин 20-то световно първенство по улов на хищни риби от брега. Организатори на мондиала са Българската федерация по риболовни спортове, НЛРС-СЛРБ и община Девин.
След като през 2021 г. на световен шампионат отново бяхме домакини, трябваше да се задоволим с третото място на българския отбор и с вицешампионското звание на нашия ас Георги Гетов, този път нашите спинингисти буквално отвяха конкуренцията и постигнаха главозамайващи резултати.
А на сцената излязоха и нови герои – Тодор Костадинов спечели две секторни победи и стана световен индивидуален шампион, а пръв негов подгласник със сребърното отличие е Люси Дремалов.

спининг световен шампион


На 13 и 14 май топспинингисти от 17 страни започнаха здрава спортна битка. Ловиха се основно балкански пъстърви, с които бе зарибено трасето край с. Михалково дни преди турнира.
Нашите момчета в състав Георги Гетов, Тодор Костадинов, Люси Дремалов и Стефан Йорданов се хвърлиха с огромен ентусиазъм и надежди отново да са сред лидерите.
Треньорският екип включваше асовете на родопската риболовна школа Любомир Бояджиев и Евгений Бон, както и младият специалист Боян Ярков. Може би в тези мигове всички тайно са се надявали, че е крайно време да стъпят на световния връх, след като на няколко предишни мондиала са сред лидерите и даже печелят две трети места.
Резултатите от първия манш са много оптимистични – с две първи и две четвърти места водим във временното класиране, при това имаме и аванс от 9 точка.
Зад нас с равни точки са Полша, Чехия и Италия. Никой обаче не се заблуждава, че ще бъде лесно през втория ден. Италианците са актуални световни шампиони и не крият амбициите си за нова титла. Да, ама не!
И през втория манш българският отбор е недостижим, този път с една секторна победа, трето, четвърто и пето място. В крайното класиране среброто е за отбора на Чехия, а за Италия остана утешителното трето място.
Шестицата се допълни от тимовете на Словакия, Полша и Украйна.

спининг световен шампион


Двамата големи аса в нашия отбор този път бяха Тодор Костадинов и Люси Дремалов – първият е световен шампион, а вторият – вицешампион.
С трето място трябваше да се задоволи италианецът Давиде Недроти, а нашият Георги Гетов е четвърти. Страхотно представяне на българите, за което може би дори не са си мечтали.

спининг световен шампион


Следват поздравления отвсякъде, аплодисменти и сълзи от радост и щастие. Официално награждаване, към което тези момчета дълго-дълго ще се връщат в спомените и едва ли някога ще забравят.
Те си заслужиха уважението на цялата общественост с всеотдайността, със спортния хъс, с пълното отдаване на тази кауза.
И затова са толкова горди с българския флаг в ръце, че България е световен шампион в спининга.
Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ