НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Световната купа от шампионата в Девин стана повод за срещи в две министерства

шампионата в девин

Срещи с министъра на спорта Весела Лечева и зам.-министъра на земеделието Георги Събев проведе ръководството на Българската федерация по риболовни спортове, в лицето на председателя си Георги Михайлов и главния секретар Валентин Симов на 25 май.

Повод за визитите в двете министерства бе триумфът на българския национален отбор, който спечели убедителна отборна и индивидуална победа за страната ни на Световното първенство по спортен риболов на хищници с изкуствени примамки, проведено в средата на май на р. Въча, под  Девин.

Припомняме, че в тазгодишното ХХ издание на шампионата се включиха отбори от 17 страни, а след оспорвана двудневна надпревара начело на почетната стълбица в отборното класиране застанаха нашите състезатели, следвани от традиционно силните представители на Чехия и Италия. Индивидуалната ранглиста също бе оглавена от две български имена – на шампиона Тодор Костадинов и вицешампиона Люси Дремалов. 

Тази историческа победа за България в пъстървовия спортен риболов е ясен знак не само за добрите качества на състезателите ни, но и за огромния труд, положен от БФРС за подготовката на отбора ни и в цялостната организация по провеждане на първенството, утвърждаващо имиджа на страната ни като желана дестинация за спортен риболов.

Основен партньор и съорганизатор на световното първенство бе НРЛС – СЛРБ.

шампионата в девин

На срещите със зам.-министъра на земеделието Георги Събев и спортния министър Весела Лечева председателят на БФРС и член на УС на НЛРС-СЛРБ Георги Михайлов показа заслужено спечелената шампионска купа за България, подчертавайки, че подобно постижение е повод за гордост не само в риболовните среди, но и на национално ниво. Изказа и лични благодарности за традиционно добрия работен диалог на Федерацията по риболовни спортове с работните екипи на земеделското и спортното министерство.

България е световен шампион в спининга

Зам.-министърът на земеделието Георги Събев бе сред официлните гости на шампионата и обобщи впечатленията си от атмосферата там така:

„Най-напред поздравления за това, че БФРС за пореден път домакинства това първенство. Което е признание за качество и доказателство, че страната ни има реноме, което вие като организатори защитавате успешно.

шампионата в девин

Пожелавам ви да продължите тези домакинства и през следващи години, независимо че това вероятно коства големи организационни усилия. Успешната реализация на подобни международни формати е от огромна важност както за имиджа на страната ни, така и за местните общности.  Вярвам, че гостите на Световното първенство са останали доволни не само от организацията на състезанието, но и от местната кухня, красивата природа и традиционното българско гостоприемство.

Поздравления за отличното представяне на българския национален отбор на шампионата и всички, допринесли за постигнатите резултати! Бих искал да подчертая, че вие, риболовците, наред с ловците, сте хората, които осъзнават по-добре от всички важността на природните ресурси и тяхното съхранение. Вие сте тези, които зарибяват, следят за нередности на терен и се стремят да опазват биологичното разнообразие във водите на България. Дори да има хора, които все още не се вписват в това определение, убеден съм, че членовете на БФРС дават добрия пример в развитието на риболовната култура. Отговорна политика по опазване на природата се прави с помощта на отговорни хора и от тази гледна точка вярвам, че общността на спортните риболовци е именно онова междинно звено, което прави връзка между нагласите на обществото и природозащитата и е способно да променя тези нагласи в положителна посока“.

Срещата със зам. министър Събев продължи с обсъждане на различни възможности за колаборация в опазването на рибните ресурси и противодействието на бракониерски прояви между структурите на МЗ и риболовците, членуващи в БФРС и НЛРС-СЛРБ. 

шампионата в девин

„Важно е от ИАРА да разберат, че трябва да работят съвместно с нас – подчерта Георги Михайлов, визирайки риболовната общност като цяло. – Ние сме на терен всеки ден. В България има над 240 000 риболовци и мога да гарантирам, че поне 1/3 от тези хора милеят за хобито си до степен, в която ако поискаш помощ от тях, те ще ти я дадат безвъзмездно. В момента обаче, от Изпълнителната агенция предпочитат да не търсят нашата помощ, те искат сами да извадят мрежата, сами да заловят бракониера и т.н. В същото време ресурсът им не е достатъчен, за да покрие всички проблемни места. Държавата трябва да се отвори да работи с нас – така, както се случва в целия нормален свят, а не да поставя бариери. Ние можем само да помагаме“.

Бяха коментирани възможностите за развитие на подобно сътрудничество по аналогия със съществуващата колаборация между горските стопанства и ловните дружини. Председателят на БФРС отправи предложение да се издават карти за сътрудничество, които да се предоставят на членове на БФРС, а те, в рамките на определен срок, при ясно проследими и прозрачни условия да имат право официално да сътрудничат на ИАРА в борбата с нарушителите по водоемите.

Обсъдени бяха и възможностите за развитие на риболовния туризъм у нас. По думите на Георги Михайлов именно спортният риболов би могъл да е дейността, която привлича интерес към страната ни като дестинация не само за спортни състезания, но и за риболовен туризъм. Даде пример както с трасето за провеждане на пъстървови състезания по р. Въча, така и с огромния потенциал на Гребния канал в Пловдив и други места в различни точки на страната. Представителите на БФРС получиха съвет от зам.-министър Събев да отправят активно предложения за разработване на участъци за спортен и туристически риболов в популярни и туристически привлекателни части от страната ни, които да бъдат целенасочено стопанисвани и развивани именно като такива.

В следобедните часове на 25 май се проведе и среща с министъра на спорта Весела Лечева в кабинета й в Министерство на спорта. Министър Лечева прояви задълбочен интерес към оборудването и подготовката на спортните ни риболовци за постигане на подобен исторически успех и получи подробни разяснения за тренировъчния процес, предшестващ шампионата.

„В процеса на подготовката си състезателите изучават внимателно цялото трасе с неговите особености и характеристики. Те буквално се опитват да проучат и запомнят всеки камък, защото поведението на рибата подлежи на определена логика. По-вероятно е тя да предпочете за укритие определени участъци, пред други. Състезателите трябва да са сигурни, че независимо кой сектор ще им се падне по време на жребия, го познават достатъчно добре. Отделно, необходимо е да развият съобразителност – кога да се придвижат към друга част от сектора, кога да сменят използваната примамка и т.н.. При успешно засичане на риба трябва да бъдат едновременно бързи, но и внимателни с ваденето. Според регламента те нямат право да докосват рибата с ръце. Рибата се загребва с кеп, освобождава се внимателно  със специален уред и се връща обратно. Доброто усвояване на всички тези тънкости комбинативното мислене на терен, водят след себе си и успеха.“

шампионата в девин

Председателят на БФРС обсъди с министър Лечева и дейностите на Федерацията, насочени към деца, под наслов „Детето риболовец може без дрога“. Коментирани бяха възможности част от тези риболовно-образователни дейности за подрастващи да бъдат доразвити чрез кандидатстване по Програмата за превенция на зависимостите, развивана от Министерство на младежта и спорта. Всички присъстващи на срещата се съгласиха, че риболовният спорт е повод както за общуване с природата, така и за натрупване на задълбочени познания за околния свят и за създаване на приятелства и контакти с деца и младежи със сходно мислене.

„В този смисъл, риболовният спорт не може да бъде определян като „асоциален“, а точно обратното – подчерта Георги Михайлов, визирайки неуместен коментар на един от спортните министри в предишно служебно правителство.

На работната среща в Министерство на младежта и спорта бяха дискутирани и възможностите за финансиране на домакинства на международни състезания в дисциплини, които не са олимпийски спортове, а също и в какво се състоят пречките за подобно финансиране  по отношение на спортния риболов. През следващата 2024 г. БФРС ще бъде домакин на цели 3 световни шампионата, две тях – Метод фидер и „Мастърс“ (за ветерани) ще се проведат на Гребния канал в Пловдив, а световното първенство по „ареа“ – пъстървов риболов на закрит водоем ще бъде в Къпиново. 

От Федерацията по риболовни спортове изказаха специални благодарности за подкрепата на Спортното министерство и конкретно на министър Лечева за работата им по подготовката на Световното първенство по улов на хищници с изкуствени примамки в Девин, донесло и шампионска титла за България.

материала подготви Христина Симеонова

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ