НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 13 юли

актуално 13 юли

ЧЕРНОМОРИЕТО

Необичайно силен риболов на сафрид става към 13 юли по морето. Вярно, в улова пре­обладаваше грацата (дребен сафрид), но понаедря, даже местни хора го кръстиха грацосафрид. Има и други инте­ресни новини от Черноморието – отново се хвалят с улове­ни сьомгови пъстърви, както беше и през миналото лято и то от различни региони. Най-вероятно рибите са избягали от пъстървово стопанство на някоя от прилежащите страни.

ЯЗОВИР „ЦОНЕВО“

На фона на обилните валежи през май и юни над страната, нетипич­но маловодие се очертава на язо­вир „Цонево“. Така и не можа да се напълни, а тепър­ва ще спада и още. Откъм риболов не­щата са противо­речиви. С по-дреб­на риба ще стане занимавка. Фиде­ристите трупат ак­тиви с морунаши, бабушки, платички, каракуди. Бази­раните в устието шаранджии обаче са преобладаващо разочаровани. С лодки и риболов на тролинг може и да се прилъже някой солиден хищник – сом или бяла риба.

ЯЗОВИР „ИВАЙЛОВГРАД“

Няколко бели амура вдигнаха адреналина и разнообра­зиха улова на бивакуващите в опашната част на язовира, в землищата на селата Бориславци и Малки Воден. Имало е и 26-килограмов трофей, с който е водена епична битка. Все пак на заложените дънни въдици се очакват основно шара­ни, а налетелите на примамката амури се възприемат като бонуси. По язовира всекидневно щъкат тролингисти и хва­щат хищници – сомове и бели риби, но засега не е известно за трофейни попадения.

ЯЗОВИР „МАЛКО ШАРКОВО“

Базирани на Воденския ръкав шаранджии се похвалиха с добра слука при няколкодневен престой на язовира. Хващани са шарани от 3-4 докъм 5-6 кг. С уговорката, че ударите са пре­димно през нощта, когато е относително спокойно и рибите се активизират. Това важи и за бялата риба, която има стабилна популация там. През деня може да се заложи на занимавка с други риби като каракуди и бабушки.

ЯЗОВИР „ДЪБНИКА“

Към 13 юли Шарани са хващани и на Врачанския язовир, споделят местни хора. По обичайния ред – с предварително захран­ване на мястото и разпъване на въдиците там. Но да преду­предим, че на този язовир нощният риболов е забранен. Вече имаше заловени и глобени нарушители, които пренебрегваха разпоредбите. През деня се лови основно каракуда. Там има и много добри костури, с които винаги може да се получи ин­тересен риболов, особено по вечерно време.

РЕКА ТУНДЖА

С напредване на лятото реката се поукроти и влезе в нормал­но русло, а това веднага с отрази благоприятно на рибите. Почти по цялото поречие става интересен риболов. Особено силни из­яви демонстрират хищниците – в долното течение се ловят со­мове и щуки, спинингисти правят фурор с кефали по участъците около двата големи язовира, построени на реката.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ