НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 10 август

актуално 10 август

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО”

След дълъг период на „суша” откъм актуални новини за „Жребеца” към 10 август изглежда има някакво раздвижване на рибата там. Тролингисти се похвалиха с хванати неголеми сом­чета в диапазона от 5-6 докъм 10 кг, имало е и бели риби в актива. От брега пък ловят каракуди и платики. Редки риби, но пък предимно едри. С уговорката, че се замята навътре и в по-дълбока вода за тях. С оглед на трайно спадащото ниво на язовира това е нормално.

ЯЗОВИР „ПОРОЙ”

Риболовци от Югоизточна България споделят, че този язовир е най-предпочитаната от тях дестинация през това лято. Костурите там сякаш полудяха и то в дни с големи горещини, което до известна степен е изненадващо. Бод­ливците са от средна големина, но напипа ли се пасаж става истинско шоу със сериен улов. Всякакви силиконки дават резултати. По язовира ловят и мирни риби. Шара­ните са преобладаващо дребни, но се чува и за хващани трофейни екземпляри.

ЯЗОВИР „ГОЛЯМ БЕГЛИК”

В родопската прохлада стават приятни занимания с ри­болов на плувка, но в ясно изразен режим „сутрин-вечер”. Към 10 август се ловят основно костури, но излизат и солидни бабушки. Като бонус идват кефали. Повечето от риболовците би­вакуват трайно около язовира, съчетавайки почивка със спорт и обикновено се съобразяват с поляризацията в кълването, за която споменахме. Там вече се завъди и щука, което отваря и други възможности за риболов.

ЯЗОВИР „БЕБРЕШ”

С цели 2 метра в отвес е паднала водата на старопла­нинския язовир само за последните двайсетина дни и продължава да спада, споделят рибари от „постоянното присъствие”. Това кара рибите да се оттеглят в дълбочи­ните. И все пак риболов на плувка се получава. Хващат се предимно бабушки и костури от средна големина, излиза и по някоя платика. По-търпеливите от заметналите дънни въдици за шаран може и да дочакат своя звезден миг. По- изявените хищници засега „пасуват”.

РЕКА СТРУМА

Може и да няма чудеса в улова по Струма през лято­то, но винаги ще се натрупа някакъв улов в хода на деня – къде с мряна, къде с кефал или морунаш. В долното течение се ловят и каракуди. Скобарите не са особено ак­тивни, но това е нормално за сезона. Все пак може и да се получи силен риболов за по-кратки периоди от деня. А кога ще са на разположение – май никой не е в състояние да прогнозира. И още един факт, с който рибарите трябва да се съобразяват: водата е малка и бистра.

РЕКА КАМЧИЯ

В долното течение става разнообразен риболов на плув­ка, с приоритет на бабушки, морунаши, уклеи. Спинингис­тите се забаляват с кефали от различна големина. Чува се и за хващани щуки по реката, а най-сигурен подход към тях е да се подаде жива рибка за стръв.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ