НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 16 август

актуално 16 август

ЧЕРНОМОРИЕТО

Напоследък наблягахме на присъствието по нашето крайбре­жие на популярни риби като сафриди и чернокопи, но има и нотки на екзотика по морето и то при риболов с въдици, замятани от брега. Към 16 август се чува за хващани скорпиди, а при повечко късмет може да се хване и някоя морска врана, което си е бонус за всеки лю­бител. Прииждат и заргани, засега са преобладаващо дребни, но с времето ще наедряват.

РЕКА ДУНАВ

Августовската идилия по Дунав придобива ново измерение с първите вести за хванати бели амури и шарани, подплатени с актуални снимки от мястото на събитието. Това е станало при дълготраен риболов на група плевенски рибари в района на Сви­щов. С обичайната тактика на регулярно захранване на мястото с варена царевица и залагане за стръв от нея на дънните въди­ци. Оттук натам биваците на шаранджии по реката ще се увели­чат, защото с напредване на лятото рибите от „тежка категория“ ще се активизират.

ЯЗОВИР „ЯСТРЕБИНО“

Най-после оптимистични новини към 16 август и от яз. „Ястребино“. Рибари от Велико Търново се похвалиха с извадени солидни шарани по 10- 12 кг от Камбуровския ръкав, където са били на бивак за няколко дни. Ловят се и по-дребни шаранчета, но вече влезли в мерните норми. Откъм хищници обаче положението е различно. Бялата риба не кълве, по-вероятно е да изненада някоя щука, която се завъди отскоро, но вече демонстрира с присъствието си и току посяга на примамките на спинингисти.

ЯЗОВИР „ОГНЯНОВО“

Костурите винаги са готови да спасят риболова – и на спинин­гисти, и на плувкаджии. Ако не за целия ден, то поне на ранина и привечер. Много хора се прехласваха по каракудите, но в го­рещините сякаш апетитът им секна и станаха много капризни. Продължават приятните изненади с линове. Очевидно попула­цията им в язовира се възстановява, след като почти напълно бяха изчезнали. Шаранджии, базирани по биваци има, но не е известно за трайни резултати при тях, по-скоро се случва инци­дентен улов.

ЯЗОВИР „АЛИНО“

По китното язовирче, сгушено в гънките на Плана планина, през лятото няма кой знае какви риболовни новини. От посетили го софиянци научаваме, че са хващали доста добри платики там при скорошен риболов на плувка. Тези риби се завъдиха отско­ро там, а вече се наложиха и вероятно ще доминират в улова занапред. Другата обичайна са там е костур и бабушка.

БАЛАСТРИЕРА ДИНКАТА

Мирните риби кълват в доста свит режим в жегата и трудно може да се разчита на кой знае какъв улов по тази баластри­ера край едноименното село в Пазарджишка област. Има обаче щуки, а те са в състояние да вдигнат адреналина на рибарите и посред лято, стига да се подходи сериозно и да им се предложи местна жива рибка за стръв.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ