НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Къде какво кълве по родните водоеми към 2 август

актуално 2 август

ЧЕРНОМОРИЕТО

От 5-6 докъм десетина зарана се правят на един вечерен сеанс към 2 август по Южното Черноморие. И това през типично летния месец юли. „Каишите”, както някои зевзеци наричат тези риби, определено подраниха с прииждането от юг и това е добър знак, че ще има благодатна есен. За тях замятат въди­ци с бомбарда и морски червей за стръв. Някои дребни спи­нигови примамки също дават резултати, но все пак си остават на втори план. Уловът на сафрид сякаш понамаля, но това е нормално в разгара на лятото.

РЕКА ДУНАВ

Скобари в ударно темпо са ловили тези дни фидеристи край гр. Лом. Рибите не са едри, но пък са на гъсти пасажи и става много силен риболов. Има и алтернативи с улов на морунаши, платики и… попчета. Все пак тряб­ва да подчертаем,че попчетата са много до­садни и съберат ли се на мястото на риболов трудно може да се оч­аква друга риба. Прос­то трябва червеите да се изключат от играта. По трайно установени­те биваци чакат риби от „тежка категория” – ша­рани и бели амури, но този риболов е с доста променлив успех.

ЯЗОВИР „СТУДЕН КЛАДЕНЕЦ”

Срещите със сомове към 2 август сякаш зачестиха и това е добра вест в рибарските среди. Ето факти. Пловдивчанинът Ивелин Иванов хвана 28-килограмов сом, още няколко в диапазо­на от 10 до 20 кг се извадиха от тролингисти, обхождащи язовира с лодки. Шаранджиите също споделят за някои попадения, но това обикновено се случва по отдалечени и труднодостъпни брегове на родопския язовир, където няма толкова голям рибарски пресинг.

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК”

И на „Пясъка” вадят шарани, но без да се стига до някаква еуфория в улова. С проверена тактика на далечно замятане, захранване и чакане. За еднодневен престой не миже да се разчита на такъв риболов. Другите мирни риби от обичайното присъствие (каракуди и бабушки) изобщо не са на кеф в горе­щините и не си струва да се търсят, засега.

ЯЗОВИР „СЪЕДИНЕНИЕ”

Лятната жега определено повлия на хранителния режим на рибите и това наложи по-специален подход в риболова. Ло­вят се основно платики и бабушки на язовир „Бистра”, както е известен сред местното население в област Търговище. Но там има и друг проблем – плитководието е обрасло с водна чума и трудно се работи с въдици сред плетеницата от треви. По тази причина и доста от уловенте риби се откачат.

БАЛАСТРИЕРА ДОЛНИ БОГРОВ

Няколко щуки са реализирали спинингисти от София при обход на популярната столична баластриера. Не е имало трофеи, рибите са от половинка докъм 2 кг. Но всичко това в ранните 2-3 часа от деня, докато все още е по-хладно. Плув­каджии хващат и мирни риби там – каракуди, червеноперки, даже излиза и по някой лин. В следобедните часове риболо­вът приключва тотално.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ