140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 23 август

актуално 23 август

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Бели риби от „тежка категория“ осмислиха усилията на спи­нингисти с лодки (или проходилки) към 23 август, но това си беше бонус. Чува се и за хващани шарани от базирани по бреговете биваци на шаранджии. Все пак обичайният улов е от платики, това е основната риба за фидеристи и плувкаджии. Даже с фи­дерни въдици провеждат и резултатен нощен риболов на Шипо­чанския залив. Излизат платики от всякаква големина – от 200 г докъм килограм.

ЯЗОВИР „ЦОНЕВО“

Няколко сома се хванаха през последните седмица-две от тро­лингисти с лодки и това е оптимистичната новина от язовира. От брега рибарите се жалват. Не стига, че нивото спада от дълго време, ами и по крайбрежието е пълно с водорасли, които за­трудняват боравенето с въдици. Все пак от мирните риби може да се разчита на някоя бабушка, морунаш, платика. С фидерни въдици е по-уместно да се работи, понеже се постига дистанция.

ЯЗОВИР „ДОСПАТ“

В най-отпускарския месец август по-ценните риби тотално из­лязоха от играта. Отдавна не се чува да хващат пъстърви, но това все пак е нормално за разгара на лятото. Сега забавления стават предимно с бабушки. По вечерно време се активизират и костури, но са преобладаващо дребни. В плитководието пък се настаниха трайно слънчаци и популацията им тревожно бързо расте. С тях обаче никой не желае да се занимава.

ЯЗОВИР „ТРАКИЕЦ“

Каракудата е била и си остава основен улов през последните години на язовира. Към 23 август фидеристи са правили силен ри­болов на Николовския ръкав, като в живарниците освен кара­куди са попадали и бабушки. Най-добре рибите са вземали на ранина, преди на настъпят горещините. С напредване на деня активността спада. Откъм хищници засега няма нищо интересно. В язовира има прилична популация от бели риби, но не са добро­намерени към рибарите.

ТАРАТОРСКОТО ЕЗЕРО

На популярния водоем в околностите на софийскито село Габра ловят толстолоби с въдици на плувка и обичайната тапа. Това е традиционен риболов там през лятото и се практикува от мнозина. От показани в социалните мрежи снимки се виждат хванати риби от порядъка на 15-20 кг. С дънни въдици залагат за шарани и най-търпеливите имат резултати. Чува се и за хва­щани сомове там.

РЕКА СТРУМА

Изненадващо силен риболов с пълни живарници със скобари правят по Струма в Благоевградско. Утвърдената тактика е с регулярно захранване с хлебни топки и подаване на „снежинка“ (хлебна троха) за стръв. В голямата си част рибите са от средна големина около и над половинка, тупалките от кило ще се появят като заесени. Топдестинациите по реката са известни: при Бело поле, на Монца, при Железница, Симитли, Крупник. Ако скоба­рите ги няма, винаги може да се разчита на алтернативен улов – кефали, мрени, морунаши. Даже и каракуди ловят в по-дълбоки вирове.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ