НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 28 септември

актуално 28 септември

ЯЗОВИР „БАТАК“

След бурния уикенд с риболовни състезания в два поредни дни (спининг от брега и от лодка), на родопския язовир настана относителна тишина. Риболовът обаче към 28 септември продължава и то с акцент на хищниците. Костури се ловят повсеместно и по всички позна­ти начини – на изкуствени и естествени примамки. Щуките са по- трудни, но и към тях пътища се намират. Бреговите риболовци се оплакват от изобилието от водна растителност в крайбрежните води, което много ги затруднява.

РЕКА ДУНАВ

Солиден распер държи в ръцете си Седат Себайдинов (на снимката), уловен при скорошен риболов по река Дунав. За хващани всякакви мирни риби говорихме наскоро, но с активи­зирането на расперите се отварят и нови възможности. Това е очаквана новина от спинингистите, които през цялата „златна есен“ се увличат по тези атрактивни хищници. А и други риби с агресивно поведение излизат на сцената – щуки, бели риби.

ЯЗОВИР „ЛОБОШ“

Голямата есенна инвазия на костурите тръгна и на яз. ‘Лобош”. Към 28 септември се правят много силни серии, ако се намери пасаж и време­то е подходящо. Спинингисти са останали очаровани от неверо­ятната активност на раираните бодливци и то за дълги периоди от деня. С обичайния риболов на плувка се търсят каракуди и платики. Припомняме, че режимът на риболов там е „хвани-пус­ни“ – целогодишно и за всички видове риби.

РЕКА МАРИЦА

Спинингистите преследват хищници и се хвалят с някои попа­дения – сомове, щуки, хващани са и распери. За любителите на плувкаджиския риболов винаги може да се намери риба за зани­мавка. Даже напоследък са се активизирали и скобарите, които обикновено излизат на сцената в по-късната есен. Маришките мрени също са активни и си имат заклети фенове. За тях обаче въдици на фидер.

ЯЗОВИР „СЪЕДИНЕНИЕ“

Платиките бяха и продължават да са основна цел за хора с цел еднодневен риболов на язовир „Бистра“, както го наричат местните. Популацията им е голяма и се наложиха над конку­ренцията на каракуди и бабушки. Ловят се приоритетно риби от средна големина, но идват и платики-тави, които неизменно вди­гат адреналина на рибарите. Фидерните въдици са много силно оръжие, но ако се работи на чиста полоса. Казваме това, понеже плитководието е обхванато от гъста водна растителност, която създава проблеми.

ЯЗОВИР „МРАМОР“

Източват водата от малкото язовирче между селата Мрамор и Волуяк в покрайнините на София. Това са налага заради неот­ложни ремонтни дейности. При драстичното спадане риболовът е почти невъзможен. Рибарите се жалват, че веднага са се наме­рили бракониери, които да прибират бедстващи риби – каракуди и дребни шаранчета. Припомняме, че там имаше и друг проблем – мор по рибата преди време.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ