ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Софиянец със сом като утешителна награда

софиянец сом

Спиращо дъха видео показва как софияне­цът Валери Йонков води тежка битка с огромен сом от каяка си във водите на язовир „Искър“. След множество перипетии и безброй звучни писъци на макарата звярът започва да показва признаци на умора и поддава на издигането във височина. Тегли го от 15 метра дълбочина. Валери вижда силуета му, сомът със сигурност надхвърля 2 метра и е много дебел. Но при финалния щурм влакното не издържа на огро­мния напън и се къса (флуорокарбон с диаме­тър 0,37 мм). Битката е загубена, но войната продължава…

Следва нов удар, нова порция адреналин и този път късметът е на страната на рибо­ловеца. Изважда 15-килограмов сом, чудесен екземпляр на пръв поглед, но това е само уте­шителна награда на фона на епичната битка, от която още не се е съвзел.

Още на ранина Валери е извадил и друг сом, малко по- дребен от последния, така че в този спокоен и слънчев септемврийски ден той пече­ли задочния спор с 2:1. Жълта силиконка Savage Gear с джиг глава е печелившата примамка. Разбира се, извадените сомове своевременно са върнати там, където им е мястото. За него принципът „хвани-пусни“ е ве­рую в риболова.

На следващия ден, в по-спо­койна домашна обстановка, Валери се връща към всички незабравими мигове и прежи­вяното в епичните битки. Най-вече тази, която загуби, а беше толкова близо до успешен край. По време на дългите периоди на съпротивата е виждал и друг голям сом да се върти в близост до закачения. А на сонара пък излизали силуетите на множе­ство по-малки сомове, които очевидно са били привлечени от случващото се. Както той каз­ва, почувствал се е като главен герой във филм по телевизия National geographic. Припом­няме, че по-рано през лятото Валери направи и друг удар на язовир „Искър“. Тогава хвана бяла риба 8 кг със сходна так­тика – джигов риболов от каяк.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ